ponedjeljak, 18. svibnja 2020.

prirodni dezodorans

KAKO NAPRAVITI PRIRODNI DEZODORANS U SPREJU I STIKU

RECEPT ZA NAJBOLJI PRIRODNI DEZODORANS BEZ ALUMINIJUMA

Ne treba da trošite novac na skupe i štetne kozmetičke proizvode prepune hemikalija, napravite prirodni dezodorans kod kuće sasvim jednostavno. Njegov učinak biće daleko bolji od onih koje možete kupiti u prodavnicama, eliminisaćete neugodne mirise, što nam je svima i glavni cilj, a što je najbolje, svaki domaći preparat možete napraviti po svom ukusu i prilagoditi ga svojim potrebama.

U nastavku članka saznajte kako deluju prirodni dezodoransi na naše telo, po čemu se razlikuju od antiperspiranata i zašto ih svi toliko hvale i oberučke preporučuju.

ELIMINIŠITE NEUGODNE MIRISE SODOM BIKARBONOM I LAVANDOM

Napravite rastvor lavande i ruzmarina u maslinovom ulju. Ako nemate te sastojke umesto maslinovog možete koristiti eterično ulje lavande ili čajevca. Bitno je da nađete biljku koja blago dezifinkuje i fino miriše, poput ove dve.

Sastojci:

1 decilitar maslinovog ulja(u ulju se rastvara lavanda i ruzmarin)
3 kašike sode bikarbone
3 kašike gustina
malo prirodnog pčelinjeg voska (5 -10 grama).

Kako napraviti prirodni dezodorans u stiku od lavande?

Uberite lavandine cvetove i dobro ih prosušite, dok ruzmarinove listiće možete upotrebiti sveže. Sve zajedno držite na suncu u malinovom ulju. Dobićete izvrsno mirišljavo ulje (macerat) koje koristite za izradu dezodoransa. Miris je vrlo osvežavajući. Procedite decilitar dobijenog ulja i blago ga zagrejte da biste otopili malu  količinu voska.

Nakon njegovog otapanja pridodajte mu sodu bikarbonu i gustin. To je kukuruzni skrob koji kupujemo za zgrušnjavanje variva i umaka. Prespite u dozu i  to je to.

Soda bikarbona i lavanda deluju blago dezinfikujuće. Gustin služi za upijanje,maslinovo ulje i vosak neguju kožu, a ruzmarin uz lavandu divno miriše.

NAPRAVITE DOMAĆI PREPARAT PO VAŠEM UKUSU

Da bi prirodni dezodorans u potpunosti zasenio štetne kupovne, koristite sodu bikarbonu, kukuruzni skrob, maslinovo ili kokosovo ulje. Iskombinujte od sastojaka po sopstvenom ukusu.

Dodaci koji će povećati efikasnost vašeg preparata iz kućne radinosti su:

Vitamin E (služi kao konzervas, a najpogodnije je da iscedite kapsulu E vitamina),
Eterična  ulja (neka deluju antimikrobno – bakterije su te koje izazivaju smrad posle znojenja) poput sandalovine, lavande, limuna, ulja cimeta, karanfilića i timjana deluju  odlično, ali mogu da izazovu osetljivost.
Cinkova pasta (može se kupiti u svakoj apoteci, a sadrži 25 procenata cink -oksida, puder i vazelin, ima izuzetno  antimikrobno delovanje – pomaže kod akni, osipa i zarastanja rana. Pošto nam svima nedostaje ovog minerala, dobro će doći mali dodatak apsorbovanog dezodoransa.
Jednostavno u glatkoj metalnoj ili keramičkoj posudi pomešajte:

1/4 šolje sode bikarbone bez aluminijuma
1/2 šolje gustina za kuvanje
2 supene kašike maslinovog ili kokosovog ulja
2-3 kapi E vitamina (ulje)
eterična ulja ( čajevac,limun ili nim ulje)
8 kapi lavande
3 kapi sandalovine
do 10 cm cinkove paste

Sve dobro promešajte i pripazite da vam smesa ne ispadne previše retka. Što je gušća to ju je teže razmazati, a upravo je to poželjno za dobar prirodni dezodorans iz  kućne radinosti, jer će biti efikasniji.

Pazite da ne dodajete više od par kapi navedenih eteričnih ulja. Ukoliko vam se javi peckanje ispod pazuha ili crvenilo, tada  smanjite količinu sode bikarbone – prilagodite razmeru sa skrobom od 1 prema 2 ili čak 1 prema 6.

Ovaj prirodni dezodorans bez aluminijuma vas neće osloboditi znojenja, normalno ćete se znojiti, ali više neće biti neprijatnog mirisa.

ŠTA JE HAMAMELIS I KAKO SE KORISTI?

Kod izrade prirodnih preaparata protiv znojenja hamamelis se pokazao kao odlično pomoćno sredstvo i svi ga toplo preporučuju. Kako mnogi još uvek ne znaju o čemi se radi, daćemo objašnjenje u narednih par redova teksta.

Hamamelis virginiana je grm koji potiče iz Severne Amerike. Njegovu koru i listove koristili su severnoamerički indijanci još od davnina za obnavljanje kože od raznih oštećenja, jačanje mikrocirkulacije, kod varikoznih vena, hemoroida, muskulaturnog  reumatizma i neuralgija, a sve se više upotrebljava i danas.

U Nemačkoj je hamamelis krema odobrena za korišćenje u većem broju preparata za povrede na koži, lokalne upale i mukozne membrane, hemoroide i vene. Deluje umirujuće na kožu, smanjuje crvenilo, učvršćuje je i osvežava.

Da biste napravili stvarno dobar prirodni dezodorans, obavezno koristite ovaj sastojak, on deluje protivupalno, steže tkivo i uspešno zaustavlja krvarenje.

Naročito je popularna hamamelis krema za hemoroide, sredstvo protiv modrica, otoka, kod manjih povreda, čak u losionima za oči i brojnim kremama za umirenje