subota, 9. svibnja 2020.

meditativna šetnja

MEDITATIVNA SETNJA

Mnogi stariji ljudi su mi se zalili da im je izolacija i smanjeno kretanje znatno narusilo zdravlje. Za vreme setnje ne mogu da se koncentrisu ni da uzivaju u lepoti prirode. Psiho-fizicki se osecaju lose, brzo se umaraju i stalno ih opsedaju crne misli o neizvesnoj buducnosti. Culi su da postoji neka vrsta meditativne setnje gde je um skroz ispraznjen ili zauzet necim drugim a ne samo sumornim mislima.
Da postoji takva vrsta setnje. Na taj nacin mozete prekinuti zacarani krug losih misli i emocija koje zaokupljaju vasu paznju. Na taj nacin mozete otkriti i centar vaseg postojanja (dan tien) i osetiti sta se u njemu desava. Lagana meditativna setnja ce vam omoguciti kontrolu nad vasim mislima, pa tako i nad vasim zivotom. Meditativno setanje bi trebalo da se odvija u prirodi.
Dok setate hodajte uspravnog tela i opustenih ramena, olabavljenih laktova i kolena, ruke prirodno vise sa strane i prate kretanje tela u skladu sa korakom. Pogled usmerite ka napred, vrh jezika postavite na nepce tik iznad prednjih zuba a osecaj na dan tien. Za vreme setnje um, ci, pokreti i disanje su sinhronizirani
Dok hodate pritisak stopala podstice na rad nervne zavrsetke, vene, zlezde itd. Krv kruzi iz stopala kroz noge i kroz celo telo sto podrzava fizicko i mentalno zdravlje.
Brojanje koraka za vreme setnje je najjednostavniji metod kojim mozete da uticete na ovde i sada (sadasnji trenutak). Setajte tako da brojite korake. Usredsredite svoj um na brojanje bez napetosti. Prvih desetak koraka iskoristite da uskladite polozaj tela. Nakon toga pocinje koracanje uskladjeno sa potpunim disanjem i brojanjem koraka.
Pocnite sa prvih osam koraka uz brojanje od 1 do 8. Kada zavrsite tih osam koraka, sa sledecim korakom brojite od 1 do 9. Nakon toga sledecim korakom brojite od 1 do 10, pa od 1 do 11 i na kraju od 1 do 12.
Za pocetak mozete napraviti tri ovakve serije, kasnije mozete podizati broj ponavljanja koliko vam odgovara. Ovo ce vam pomoci da se oslobodite losih misli, ali i da podignete svoj fizicki i energetski potencijal, i brzo vratite u normalno stanje uma i duha.

Pera Petrovic Tai Chi