ponedjeljak, 18. svibnja 2020.

znojenje - savjeti

KAKO SMANJITI NOĆNO ZNOJENJE PRIRODNIM PUTEM

Razne trave i lekoviti pripravci mogu pomoći za preznojavanje u snu. Esencijalna ulja pomažu u smirivanju podsvesnih strahova i nervoze ako je vaš problem psihološke prirode. Smatra se da je vitamin E prirodni lek za noćno znojenje glave i tela.

Ulje žutog noćurka sadrži u sebi gama linolensku kiselina koja je izvor prostaglandina. Ono se koristi kada želimo postići savršen hormonski balans. Pomaže kod naleta vrućine u menopauzi i kada vas muči obilno noćno znojenje.

Na sličan način deluje i biljka zlatna maka (Lepidium meyenii) poreklom iz Perua. Ona je pravi čudotvorac kada je u pitanju zdravlje endokrinog sistema, jer pogoduje našim hormonima. Ukoliko se kod žena javlja iznenadno noćno znojenje praćeno jakim lupanjem srca Peuranska maca će pomoći.

Anksiozne misli koje su često uzrok za preznojavanje noću  možete oterati prirodnim pripravcima. Eterično ulje lavande, valerijana i mnoge druge biljke za opuštanje mogu biti od koristi.

Isto tako čaj od nane pred spavanje ima relaksirajući efekat. A žalfijin čaj pomaže da se regiliše preterano znojenje noću.

Jeste li znali kako osobe koje često koriste antiperspirante imaju veću šansu da se kod njih stvore aktino bakterije? Upravo su one krivac za neprijatan miris ispod pazuha. Prestanite koristiti ovu vrstu kozmetike i pređite na prirodne dezodoranse. Uskoro ćete primetiti da vam je ispodpazušni miris postao mnogo blaži.

JOŠ SAVETA KAKO SE MANJE ZNOJITI NOĆU

Obliva vas hladan znoj u snu ili vam je prevruće dok spavate? Ne brinite, postoji još nekoliko trikova koji vam mogu pomoći.

Nesanica i noćno znojenje mogu biti usko povezani. Ukoliko ne možete zaspati tokom noći ipak ima rešenja. Čak i one osobe koje ne uspevaju utonuti u san jer ih obliva hladan znoj mogu se potpuno opustiti. Evo šta trebate raditi:

Pre spavanja obavezno uvedite rituale koji će vas maksimalno opustiti. To mogu biti neka lagana literatura, slušanje muzike, čaj, vežbe istezanja…
Tuširanje pred spavanje i lagana pidžama će pomoći telu u opuštanju i bolje će ga pripremiti za san.
Nemojte večerati jaku hranu. Posebno ne onu začinjenu. Neka vaš izbor budelagana salata recimo zelena sa malo maslinovog ulja i himalajskom soli.
Izbegavajte alkohol, on definitivno podiže telesnu temperaturu i ometa san.
Fizičku aktivnost smanjite na minimum u večernjim časovima, najbolje je sve vežbe obaviti barem 3 sata pre odlaska na počinak.
Da li je noćno znojenje opasno po zdravlje?

Može se reći da je kao samostalan simptom, a ne kao prateća manifestacija neke bolesti preznojavanje vrlo retko opasno.