Prehrana kod kroničnog pankreatitisa
Gušterača je žlijezda koja se nalazi u trbušnoj šupljini, gdje joj je glavna zadaća lučiti enzime u crijeva za probavu hrane i hormone u krv za regulaciju šećera u krvi. Upala gušterače se naziva pankreatitis, a ona može biti akutna i kronična.
Kronični pankreatitis je upala gušterače koja s vremenom dovodi do njezinog propadanja, što se očituje u loše probavljenoj hrani, lošoj apsorpciji hrane, gubitku tjelesne mase, gdje vidimo da je adekvatna prehrana jako bitan čimbenik liječenja.
Simptomi kroničnog pankreatitisa
Bol u abdomenu (trbuhu) koja se širi prema lijevoj strani, a može trajati satima ili čak danima, da bi se na kraju pretvorila u stalnu. Bolovi u trbuhu se mogu širiti i na leđa.
Ostali simptomi uključuju:
osjećaj nadutosti
mučninu
povraćanje
masna i ljepljiva stolica
gubitak tjelesne mase
Prehrana kod kroničnog pankreatitisa
S obzirom da je iskorištenost hrane smanjena kod kroničnog pankreatitisa, osobe često pate od pothranjenosti i nedostataka određenih hranjivih tvari poput masti, zatim proteina, vitamina i minerala.
Najčešće se oboljeli od pankreatitisa susreću sa nedostatkom vitamina D i kalcija. Prehrana kod oboljelih od kroničnog pankreatitisa treba sadržavati ugljikohidrate, a mora biti siromašna proteinima i mastima. Upravo zato se preporuča povrće i voće koje nije jako slatko, posebice žuto i zeleno jer djeluje zaštitno. Osim voća i povrća preporučaju se žitarice (ne preporučaju se integralne), sa što manje masti u prehrani. Preporuča se smanjiti mast životinjskog podrijetla i ulja biljnog podrijetla poput suncokretovog ulja. Bitno je birati nemasno meso peradi bez kožice ili teletinu, zatim tjesteninu, kuhani krumpir, rižu, med i koristiti maslinovo ulje u prehrani i za pripremu hrane. Osobe koje uz kronični pankreatitis imaju i šećernu bolest ne smiju uzimati šećer, med, slatkiše i slatka jela.
Uz prehranu osobe, ukoliko liječnik preporuči, mogu se dobivati nadoknade gušteračnih enzima kako bi se poboljšala probava proteina, masti i ugljikohidrata.
Pušačima se svakako preporuča prestanak pušenja.
Kod kroničnog pankreatitisa mogu se koristiti čajevi koji pomažu protiv nadimanja u crijevima, npr. čaj od anisa, kima, komorača i metvice.
OPĆE PREPORUKE ZA PREHRANU KOD PANKREATITISA
Prehranu bazirati na žitaricama; kruh, žitarice i njihovi proizvodi (tjestenina, palenta, griz), te povrću
U prehrani smanjiti sve vidljive masnoće u namirnicama (npr. masno oko mesa), a masnoću dodavati u minimalnim količinama.
Hranu rasporediti u 5 do 6 manjih obroka
Jesti polako i prije toga dobro sažvakati kako bi pomogli probavi
Jela ne smiju biti vruća, prehladna, preslatka ili prekisela
Voćne kašice, voćni sokovi, kompoti
Preporuka za kuhanje kod pankreatitisa
Sva jela od mesa treba kuhati ili pirjati u vlastitom soku
Pečeno meso, potrebno ga je podlijevati vodom bez dodatka masnoća
Povrće kuhati u mnogo vode, a zatim po želji pirjati, a salate začinite s minimalno ulja
Špinat, blitva, borovnice, mrkva, te kašice od jabuke i kruške mogu ublažiti pankreatitis
Osvježenje potražiti u zelenom čaju
Birati bijele, niskomasne, kuhane ribe
Od žitarica preferirati bijeli, odstajali kruh, dvopek, rižu, tjesteninu
Što se ne preporuča kod pankreatitisa
Prehrana bogata masnoćama
Pušenje i konzumiranje alkohola nije preporučljivo
Konzervirana i gotova hrana
Masna i pržena, pohana
Povrće koje nadima; grah, bob, leća, grašak, paprika, kupus, konzervirano povrće, cvjetača, prženi krumpir (pommes frites)
Svježe voće (umjesto toga kašice i voćni sokovi)
Omlet, pečena jaja, žumanjak općenito
Izbjegavati masne ribe i muzgavce (tuna, skuša, šaran, dagnje rakovi)
Integralne, cjelovite žitarice, vrući kruh i peciva, masne pekarske proizvode (burek, razna lisnata tijesta, makarone..)
SMOOTHIE OD VOĆA
1 jabuka (oguliti)
1 kruška (oguliti)
1/2 stručka svježeg peršina
Dodati vode po želji. Izmiksati navedene sastojke u kremastu smjesu i guštati!