srijeda, 13. svibnja 2020.

lijekovi ili hrana

Kako da zamijenite lijekove hranom?

Ljudi su oduvijek znali da lijek za sve postoji u prirodi. Nažalost, okrenuli smo leđa detaljnijem istraživanju te vrste medicine i uvijek radije trčimo u apoteke i posežemo za pilulama. Međutim, uvijek možete zamijeniti pojedine lijekove protiv bolova, anksioznosti, za smirenje namirnicama koje već imate u kući – zdravom hranom.

Imajte na umu da put do zdravlja ne ide kroz apoteku, već preko vašeg tanjira. Ako jedete najčešće pizze, brzu hranu, tjesteninu, peciva zasigurno ćete osjećati slabost, nadutost, depresiju, javiće se kožne bolesti, akne, nervoza, pa i razni drugi fizički i psihički problemi. Onda trčimo za pilulama, gutamo suplemente, a malo kada stanemo i razmislimo – a da probam sa povrćem, a da probam da jedem zdravo?

Ne morate da živite podređeno, isplanirano, da važete svaki obrok, ali male, ali značajne promjene, okrenuće vaš život na zdravu stazu.

Jedan od najjednostavnijih koraka koje možete napraviti već danas je da izbacite brzu hranu, industrijske slatkiše, gazirane sokove i pretjerano masnu hranu iz jelovnika (ili bar smanjite konzumaciju), a dodate ove konkretne namirnice: zob, chia sjemenke, lanene sjemenke, mahunarke, bobičasto voće, paradajz...

Konkretne zamene

Pijte čisti sok od ananasa umjesto sirupa za kašalj
Jedite trešnje umjesto aspirina
Pijte čaj od đumbira umjesto lijekova protiv mučnine i ako vas muči kiselina
Konzumirajte bijeli luk i čaj od đumbira i limuna umjesto tableta protiv prehlade
Koristite suve kore narandže ili manadrine da poboljšate probavu
Upotrijebite čisti aloe vera gel za rane i ogrebotine
Šipak u prahu za visok pritisak
Koristite kurkumu umjesto lekova protiv upala i bolova