nedjelja, 10. svibnja 2020.

pankreatitis - dijeta

Dijetoterapija kroničnog pankreatitisa

U slučaju kroničnog pankreatitisa bolesnicima se savjetuje:
unos 2000 do 2200 kcal te dijeta bogata ugljikohidratima i bjelančevinama, a umjerena u masnoćama (1,0-1,5 g/kg/24 h bjelančevina i 0,7-1g/kg/24 h masti):
da najviše kalorija potječe iz ugljikohidrata kojima su bogate žitarice, voće, povrće i med; preporučeni izvori bjelančevina su nemasno meso, posni svježi sir, obrano mlijeko i riba; količinu masti potrebno je smanjiti, a najbolje je koristiti biljne masnoće (maslinovo ulje):
povrće i voće jesti sirovo ili kuhano, a salatu pripremati s nekoliko kapi maslinova ulja i limunovim sokom:
izbjegavati jela sa zaprškom, jela s roštilja i prženje te prelijevanje jela grijanom, kuhanom ili prženom masnoćom:
hranu uzimati u češćim, manjim obrocima (pet do šest obroka); obilniji obroci oboljelima često nisu ni privlačni jer bolje podnose manje obroke:
izbaciti pušenje i alkohol.
Antioksidansi su bitni
Oksidativni stres smatra se važnim čimbenikom u patofiziologiji pankreatitisa, pogotovo kroničnog. Bolesnici s kroničnim pankreatitisom imaju nižu razinu serumskih antioksidansa i višu razinu markera za oksidacijski stres, a primijećen je i deficit vitamina i mineralnih tvari. Hipokalcemija i hipomagnezijemija mogu se pojaviti već u prvim fazama akutnog pankreatitisa. Bolesnici s dugotrajnim i prekomjernim unosom alkohola mogu uz proteinsko-energetsku malnutriciju imati i deficit tiamina, folne kiseline, cinka, vitamina A, B12, D, E, K i karotena. Stoga se savjetuje uzimanje suplemenata poput selena, cinka, beta karotena, vitamina C i E te metionina, za koje se pokazalo da utječu na poboljšanje kvalitete života oboljelih.Vodite računa o unosu karotenoida

Istraživanja su pokazala da karotenoidi, posebno likopen, mogu ublažiti simptome pankreatitisa i spriječiti ponavljanje epizoda napada, ali i zaštititi naše stanice od štetnog djelovanja slobodnih radikala. U vašem jelovniku neka budu što češće zastupljeni najbolji izvori karotena (špinat, blitva, mrkva, tikvice, kašica od marelica i breskve), odnosno likopena (oguljena rajčica).

Uživajte u jabukama i kruškama

Kvercetin, koji se prirodno nalazi u jabukama, kruškama, grožđu i luku, je flavonoid s protuupalnim i antioksidativnim svojstvima. Studija provedena na pokusnim životinjama pokazala je da oralna suplementacija kvercetinom ima za posljedicu manje promjene u biokemijskim i histološkim parametrima koji upućuju na pankreatitis. Drugim riječima, kvercetin može smanjiti upalu kod akutnog pankreatitisa zahvaljujući svojim antioksidacijskim svojstvima.

Osvježenje u zelenom i crnom čaju

Zeleni i crni čaj (Camellia sinensis) pokazali su učinkovitost u liječenju pankreatitisa kod životinjskih modela. Prehrana bogata ekstraktom crnog čaja dovela je do poboljšanja razine amilaza i lipaza u pokusnih životinja s pankreatitisom koji je prethodno izazvan alkoholom. Kod pokusnih životinja, polifenoli iz zelenog čaja dovode do smanjenja promjena u gušterači izazvanih upalom.

Crno grožđe

Ekstrakt sjemenki crnoga grožđa ima antioksidativna i protuupalna svojstva te utječe na smanjenje simptoma kroničnog pankreatitisa. Sjemenke i kožica crnoga grožđa sadrže aktivne komponente - flavonoide (resveratrol), antocijane i proantocijanidine s dokazanim protuupalnim, antioksidacijskim i antimikrobnim učinkom.

Snaga malih borovnica

Borovnice sadrže visoku razinu polifenolnih spojeva pterostilbena, za koje je poznato da imaju antioksidativna i protuupalna svojstva. Borovnice su bogate karotenima i vitaminom C. Stoga, veselje s borovnicama, iako kratko ali slatko, počnite sokovima ili kao dodatak jogurtu.

Maslinovo ulje

Ima povoljan učinak na jetru i crijeva tako što aktivira kontrakciju žučnog mjehura, zbog čega pojačava peristaltiku tankog i debelog crijeva. Novija istraživanja dokazuju prisustvo fenola oleokantala koji čini oko 10 posto ukupnih fenolnih sastojaka. Oleokantal djeluje kao prirodno protuupalno sredstvo, a ima snagu i karakteristike koje u velikoj mjeri odgovaraju popularnim lijekovima protiv bolova.
I ljekovito bilje ima svoju ulogu
Kod kroničnog pankreatitisa mogu se koristiti čajevi koji pomažu protiv nadimanja, npr. čaj od anisa, kima, komorača i metvice.Čaj od anisa (Pimpinella anisum L.)

Djeluje protiv nadimanja, potiče lučenje žuči, smiruje grčevite boli smirujući živce i mišiće. U četvrt litre vode skuha se žličica anisa (20 g), procijedi i zasladi medom.

Čaj od sikavice (Silybum marianum)

Ljekovita svojstva sikavice poznata su od davnine. Upotrebljavala se još u doba Kristova rođenja, kada se njezin korijen koristio za poticanje povraćanja. Intenzivni uzgoj i primjena u liječenju raznih tegoba počeli su u Srednjoj Europi u srednjem vijeku. Temelje primjene sikavice u terapiji jetrenih bolesti, zbog čega se i danas najviše koristi, postavio je liječnik Gottfried Rademacher (1772.-1850.), a sustavno ispitivanje mehanizama njezina djelovanja i primjena počeli su sredinom prošloga stoljeća. Aktivna tvar zaslužna za pozitivne učinke je flavonoglikan, silibinin. Istraživanja su pokazala da silibinin može potaknuti obnovu stanica gušterače nakon oštećenja.

Preporuke u dijetoterapiji kroničnog pankreatitisa

Hrana koja se preporučuje
nemasne juhe od pasiranog povrća i mesa (ukuhati tjesteninu, rižu, krupicu), riblja nemasna juha, sluzava juha od riže;
nemasno mlado meso pirjano u vlastitom soku ili kuhano (teletina, junetina, kunić, puretina, piletina - bijelo meso)
odstraniti svu vidljivu masnoću i kožicu;
meso peći podlijevajući vodom bez dodatka masnoća;
kuhana bijela riba (oslić, škarpina);
kuhani bjelanjak;
mlijeko s 1 % m. m., posni svježi sir, kiselo mlijeko, jogurt, acidofil, jogurt s probiotikom;
bijeli, odstajali kruh, tost, dvopek, riža, kukuruzna i pšenična krupica, tjestenina;
kuhani krumpir, kuhano i pasirano povrće (špinat, blitva, mrkva, tikvice)
pripremati na lešo ili kao varivo;
sve sitno izrezati ili pasirati;
bez masnoća ili male količine biljnih ulja, maslinovo ulje;
puding, krupica i riža na mlijeku, biskvit s bjelanjkom, nemasni keksi (petit), med;
kuhano voće, prirodni voćni sokovi, kašice od voća, kompoti, marmelada;
blagi biljni čajevi, prirodna negazirana mineralna voda;
limunov sok, sol.

Hrana koju treba umjereno konzumirati
masne juhe, juhe od kupusa i cvjetače, juhe od suhog mesa, industrijske gotove juhe;
pureća i pileća prsa u ovitku;
masna riba (skuša, tuna, srdela, šaran, som), riblje konzerve, lignje, dagnje, rakovi;
omlet, pečena jaja, žumanjak u svim oblicima;
punomasno mlijeko, zreli, masni sirevi, dimljeni sir, slatko i kiselo vrhnje, sladoled;
kruh s integralnim žitaricama, svježi vrući kruh i pecivo, masni pekarski proizvodi;
mlada zelena salata s limunovim sokom, cikla, zrela rajčica s oguljenom kožicom, brokula, korabica, mlade mahune;
margarin s niskim udjelom masti i transmasnih kiselina;
kolači s mnogo nadjeva, masni kolači i keksi, palačinke, čokolada, čokoladna torta;
sve voće u svježem obliku, masni orašasti plodovi (orah, lješnjak);
crni jaki čajevi, crna kava, alkoholna pića, gazirani i slatki sokovi;
razblaženi jabučni ocat, koncentrat rajčice, lovor.

Hrana koju treba izbjegavati
prženo i pohano meso, dimljeno meso, salame i trajne kobasice, paštete, mesne konzerve, svinjetina, guska, patka;
grah, bob, leća, grašak, paprika, kupus, kelj, kiseli kupus, krastavci, stare mahune, cvjetača, gljive, konzervirano povrće, prženi i pečeni krumpir;
svinjska i guščja mast, majoneza, maslac;
crveni luk, češnjak, senf, alkoholni ocat, hren, začinska paprika, papar.