srijeda, 6. svibnja 2020.

šetnja za dušu

Hodanje nam pomaže da se udaljimo od bola i otvorimo svoj um, razjasnimo ideje i izađemo iz svakodnevne rutine. To je jednostavan ali oslobađajući gest na ličnom nivou, kako na fizičkom tako i na psihičkom.

 ​Šetnja ili neka druga fizička aktivnost nas svakodnevno pokreće i pomaže nam da imamo produktivan i zadovoljavajući emocionalni život. Šetnja, na primjer, može biti od koristi kako bi se udaljilji od negativnog stanja uma, koje ograničava mogućnost izlaska iz depresivnog stanja.
Na taj način, zahvaljujući stabilnosti i ponavljanju zdrave navike hodanja, ljudi se oslobađaju negativnih misli i bolnih emocija od kojih su toliko dugo patili zbog stalnih situacija u kojima smo navikli da živimo.

Najbolji recept za bolji život: Šetnja svaki dan

Jedan od najboljih "ljekova" za depresivan ili anksiozan mozak, kao i za umorno, nestabilno i bolno tijelo, je navika hodanja najmanje sat vremena svakog dana.

Kad god je to moguće, šetnje treba da se odvijaju na otvorenom, jer mir i kontakt sa prirodom nam pomažu da se odvojimo od bijesa i uspostavimo mirni kontakt sa našim emocijama i našim mislima.

Naš um i naše tijelo "imaju težak život" zbog rutine i stresa kojem smo svakodnevno izloženi. Dakle, zbog nedostatka vježbanja, naš mozak postaje sporiji, teži, lenji, depresivniji i uznemireniji.

Tada počinjemo da primjećujemo da zaboravljamo stvari, da nemamo volje da nešto promjenimo da izađemo iz našeg svakodnevnog života, da nijedna aktivnost nije toliko zanimljiva i zadovoljavajuća kao odmor na kauču u našoj dnevnoj sobi.

Šetnja je simbol ličnog i mentalnog oslobađanja, "uravnoteženo ubrzanje" našeg uma i kontakta sa novim stimulusima koji mogu biti nagrađeni.

Šetnja je dobar način da oslobodite svoj um

Sa tako jednostavnom vježbom možemo osloboditi svoj um i ideje , učiniti naš mozak kreativnim i efikasnijim.

​Zahvaljujući šetnjama, pružamo priliku da relativizujemo naše probleme i da dođemo u kontakt sa našim dubokim JA, onim dijelom nas na koji u vrtlogu svakodnevnog života ne obraćamo pažnju.
Očigledno, ove koristi se ne dobijaju iz dana u dan, to morate raditi najmanje nedelju dana. Na ovaj način možete:

Ukloniti brige iz mozga i obnoviti zdravu i uravnoteženu neurohemiju. Ovo pomaže da se efikasno ponovo aktivira prednji dio lobanje i naš limbički sistem, uspostavljajući ravnotežu između naših misli i emocija.
Osloboditi se stresa, zahvaljujući ovom funkcionalnom renoviranju. Takođe ćemo primjetiti da smo opušteniji, pouzdaniji i sigurniji u ono što nas okružuje.

 Osloboditi se i proširiti krug društva. Zahvaljujući ovoj jednostavnoj akciji, u mogućnosti smo da proširimo svoje polje kretanja i ličnu relaksaciju. U praksi prestajemo da se osjećamo "zarobljenim ili zaključanim".
Ponovno uspostaviti kontakt sa našom prirodom, svaki dan, čuvajući našu posvećenost brizi o sebi i zadovoljenju naših ličnih potreba.

​Oni koji su ovo doživjeli na sopstvenoj koži neće imati sumnje: hodanje nas čini boljima i oslobađa naš um, jer nam omogućava da provedemo ugodan trenutak i stupimo u kontakt sa novim i nagrađivanim stimulusima.

 Iz tog razloga, najbolji recept za poboljšanje svijesti jeste hodanje! Ako još niste probali, uradite to, i ako već znate prednosti, nikada ne prestajte da radite ovu dragocjenu fizičku aktivnost i počnite sa dijeljenjem koristi.

​Prevele: Ana i Beba Muratović - bebamur.com ​​