utorak, 15. studenoga 2016.

omega-3 i omega-6

Uravnoteženje unosa omega-3 i omega-6

Pravilan omjer između omega-3 i omega-6 važan je ne samo za zdravo srce i žile nego i za opće tjelesno i psihičko zdravlje te imunost. Važan je i za održavanje normalne tjelesne težine jer smanjuje biokemijske procese koji stvaraju masne zalihe, a poboljšava osjetljivost na inzulin, što smanjuje rizik od dijabetesa.

Dakle, samo je jedan način suzbijanja ‘industrijskih’ bolesti – uravnoteženje unosa omega-3 i omega-6. Aromaterapeuti preporučuju dijetu, odnosno stil prehrane kojim se smanjuje konzumacija žitarica, margarina i prerađenih biljnih ulja, a povećava unos omega-3. I tu uskače ulje inca, inchi koje sadržava sve omega kiseline u savršenu omjeru (jedino ono sadržava više omega-3 od omega-6 i -9), a bogato je i mineralima.

Nećete pogriješiti ni ako posegnete za njime u njezi suhe, beživotne i dehidrirane kože, kao i one sklone upalama, alergijama, dermatitisu, u kombinaciji s drugim uljima jednake namjene. Dakle, da rezimiramo: ulje kojim su se koristili drevni Inke održava elastičnost stijenki arterija, jača imunosni sustav, štiti srce i mozak, regulira kolesterol, smanjuje rizik od kroničnih bolesti, djeluje protuupalno, na unutarnje organe jednako kao i našu na kožu, a za koju kap tog ulja koje se brzo upija bit će nam zahvalna i kosa.