nedjelja, 27. studenoga 2016.

žgaravica

Žgaravica ili refluks (vraćanje) želučane kiseline je funkcionalni problem probavnog sustava kod kojeg vrlo često neke dijetetske mjere mogu pomoći. Izbjegavanje pržene, izrazito masne i začinjene hrane, zatim gaziranih pića, kave, alkohoha te citrusnog voća i sokova znatno može pomoći u liječenju, kako narod kaže, “kiseline”.

- No osim hrane koju se savjetuje izbjegavati, tu su i namirnice koje mogu ublažiti problem žgaravice, a to su zob, riža, mlijeko i fermentirana mlijeka, bademi, banana, koromač, đumbir, aloe vera te čaj od kamilice, koromača, anisa, lana, metvice i pelina. Gledaju li se u kontekstu recepata, mogle bi se preporučiti kombinacije kao što su frape od banane, đumbira i jogurta, zobena kaša s mljevenim bademima i bananom, riža na mlijeku te salata ili rižot od koromača - govori nam Tena Niseteo, nutricionistica i specijalistica za kliničku prehranu i metabolizam.

Čajevi djeluju tako što smiruju želudac i dodatno lučenje želučane kiseline te ga štite od gastritisa, odnosno nagrizanja želučane sluznice.

- Čajevi od sljeza, lana te mljevene sjemenke lana imaju zaštitnu ulogu zbog toga što ili potiču prirodnu proizvodnju sluzi ili proizvode sluz koja štiti opnu želuca i djelomično neutralizira djelovanje želučane kiseline - objašnjava Tena Niseteo iz Centra za edukaciju i savjetovanje Definicija hrane.

Osim popisa poželjnih i nepoželjnih namirnica, važno je voditi računa o prehrani. Preporučuje se da obroci budu mali i česti te da se hrana dobro prožvače jer se upravo tako želudac manje opterećuje pa je broj napadaja žgaravice puno manji.

Smanjeno lučenje želučane kiseline ili hipoklorhidrija može biti posljedica nekoga težega zdravstvenog problema zbog čega je važno otići liječniku.

Simptomi ovog poremećaja vrlo su slični simptomima pojačanog lučenja želučane kiseline - žgaravica, nadutost, loša probava, napuhnutost i umor nakon jela.

- I u ovom slučaju pomažu dijetetske mjere kao što su uzimanje jabučnog octa i ananasa te kivija i papaje, odnosno voća koje u sadrži probavne enzime kao što su bromelan i papain što će poboljšati probavu i apsorpciju hranjivih tvari. Osim toga, savjetuje se i uzimanje gorkog bilja kao što su pelin, kičica i srčanik koje potiču lučenje probavnih enzima - govori nam Niseteo.

A bi li onda ljudi s manjkom kiseline trebali jesti kiseliju hranu, a obrnuto, oni s povećanom, više lužnatu hranu?

- Nije tako jednostavno. Nije riječ o snazi želučane kiseline nego o količini izlučene želučane kiseline, stoga se dijetoterapija koncentrira na namirnice koje pojačavaju lučenje kiseline u slučaju hipoklorhidrije (smanjenog lučenja) te, u suprotnom, smirivanju želuca, odnosno (djelomično) neutraliziranju želučane kiseline (kod pojačanog lučenja) - objašnjava nutricionistica Tena Niseteo.

Ni unos sirove hrane nije previše preporučljiv. U organizam se sirovom hranom unosi više hranjivih tvari i probavnih enzima, no potrebno je znati da se takva hrana nešto teže probavlja te da kod ljudi koji imaju problema s probavom velike količine termički neobrađenih namirnica mogu dovesti do - pogoršanja simptoma.