ponedjeljak, 14. studenoga 2016.

sve o začinima

Sve što ste htjeli znati o začinima i začinskom bilju

Bosiljak
Krcat vitaminom C, beta-karotenom, vitaminom B6 i magnezijem, bosiljak možete pronaći u 50 različitih varijanti, kao što su i čak ljubičasti ili žuti. Ova se začinska biljka izvrsno slaže s jelima od rajčice. Također je i jedan od glavnih sastojaka tradicionalnog pesto umaka. Jedan od načina na koji ga možete koristiti u kuhanju je da ga nasjeckate i prospete po piletini ili juhi od bijelog graha. Drugo začinsko bilje može zasjeniti okus bosiljka stoga ga koristite u jelima kada želite posebno naglasiti njegov okus.

Korijandar
Ovi su jaki listovi citrusnog okusa. Možete ih isprobati s juhom od crnog graha, salsom, rižom ili bilo kojim jelom od graha. Također se dobro slaže sa škampima ili lososom - dodajte malo marinadi od citrusnog soka (limete, limuna ili naranče).

Cimet
Cimet se pokazao korisnim kad je u pitanju snižavanje šećera u krvi tako što pomaže tijelu da brže obradi šećer. Daje topal i sladak okus jelima. Isprobajte ga na zobenoj kaši, slatkim krumpirima, zimskoj tikvici i mrkvi. Možete ga čak dodati i u kuskus ili ga koristiti kao jedan od mješavine začina za piletinu ili svinjetinu.

Kim
Ove će vam ukusne sjemenke smanjiti žgaravicu i poboljšati probavu. Glavni je sastojak curryja i jedan od omiljenih začina u meksičkoj gastronomiji. Samostalnog ga možete isprobati na guacamoleu, chilliju ili juhi od crnog graha.

Kopar
Njime možete začiniti mrkvu, cvjetaču, krastavce ili krumpir. Također ga možete umiješati u jogurt i koristiti kao umak za krastavce ili piletinu.

Češnjak
Volite li češnjak možete ga dodati skoro svim jelima: ribi, peradi, crvenom mesu, povrću ili krumpiru. Poboljšava okus pirjanog zelenog povrća kao što je špinat i daje žestine pire krumpiru. Samo trebate znati da što ga sitnije sjeckate, jači će imati okus. Sjeckanje oslobađa njegov aktivni spoj, allicin, koji češnjaku daje njegov poseban, jaki okus i koji je također zaslužan za sve zdravstvene beneficije (kao na primjer u borbi protiv bakterija i povišenog kolesterola).

Đumbir
Intenzivnog je i ljutog okusa. Tradicionalni je azijski lijek za probavne smetnje i umiruje nadraženi želudac. Naribajte malo svježeg korijena u juhu od leće ili ga dodajte povrću kao što je mrkva, zimska tikvica, brokula, šparoga.

Chilli papričice/umak
Istraživanja provedena na Tajvanu pokazuju da bi capsaicin koji se nalazi u chilli papričicama mogao smanjiti broj masnih stanica koje tijelo proizvodi i možda nas zaštititi od pretilosti. Prema istraživanjima australskih znanstvenika žene koje su dnevno konzumirale chilli umak imale su nižu razinu glukoze u krvi nakon jela od žena s blažom prehranom. Stabilnija razina glukoze u krvi smanjuje opasnost od dijabetesa.

Mažuran
Prema rezultatima istraživanja objavljenima u British Journal of Nutrition korištenje začinskog bilja punog antioksidanata rezultira snažnom sinergijom. Dodavanjem mažurana u salatu od, antioksidantima bogate, rajčice, ekstra djevičanskog ulja i vinskog octa povisuje sastav antioksidansa za oko 200%. Korištenje limunovog preljeva povisuje ga 150%.

Muškatni oraščić
Ovaj začin topla okusa možete koristiti ondje gdje biste inače koristili cimet no pripazite na količinu. Previše muškatnog oraščića jelu će dati muljeviti okus. Probajte ga na pečenim slasticama, a njime možete začiniti i kupus, krumpir, špinat, zimsku tikvicu i mrkvu.

Origano
Ova biljka ima 8 puta više antioksidansa od jabuke i 3 puta više od borovnica. Antioksidansi podižu imunitet organizma i pomažu mu u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu uzrokovati srčana oboljenja, rak ili pak postarati kožu. Pospite origano po mariniranim maslinama, umaku od rajčice ili rajčicama pripremljenima na pari. Dodajte ga salati ne bi li ste joj dali prijatan okus ili ga pak za poletan i osvježavajuć okus dodajte omletu, govedini ili tjestenini.

Peršin
Grickanje grančice osvježit će vam dah. Jedna šalica peršina sadrži 2 grama vlakana, 16% vaše dnevne potrebe za željezom i sav dnevno potreban vitamin C. Plosnati list (talijanska verzija) ukusniji je od kovrčavog. Dodajte ga salati, a možete ga i nasjeckati i dodati jelima od ječma, tjestenine, salatama od graha ili pečenim krumpirima.

Ružmarin
Najbolji je u jelima od piletine, juhama i ribljim jelima. Može čak i spriječiti nastajanje raka crijeva i kože.

Majčina dušica
Isprobajte ovu začinsku biljku s protuupalnim djelovanjem u mješavinama za punjenje ili preljevima za salatu ili ju prospite po povrću.

Kurkuma
Ovaj je začin bogat antioksidansom curcuminom koji prema studiji objavljenoj u Journal of Alzheimer's Disease pomaže u otklanjanju amino kiselina koje se mogu nakupiti u moždanim žilama. S vremenom začepljene žile mogu uzrokovati senilnost. Ovaj bi žarko žuti indijski začin također mogao pomoći u usporavanju rasta nekih vrsta stanica raka u ljudi.