nedjelja, 13. studenoga 2016.

idealno kombinovanje

IDEALNO KOMBINOVANE NAMIRNICA!

Ukoliko spojite zdrave i ukusne namirnice, dobićete odličan obrok na kome će vam biti zahvalna vaša nepca, ali i ceo organizam

Mnogi izbegavaju zdravu hranu, jer misle da nije ukusna. To je zabluda. Zdrava hrana i te kako može da bude ukusna, ako znate da je pripremite i da je dobro iskombinujete. Najveća tajna se krije upravo u kombinacijama. Šta se slaže i koje namirnice zajednički daju najbolje ukuse? Američki stručnjak za hranu dr Dejvid Džejkobs objavio je listu namirnica koje u tandemu oduševljavaju nepca, ali i ceo organizam.

Paradajz i avokado

Jedno istraživanje je pokazalo da zdrave sastojke iz paradajza telo najbolje upija kada dolaze u kombinaciji sa malo masnoće, i to one zdrave. Upravo takvu masnoću sadrži avokado koji ima niz drugih zdravih sastojaka. Cela priča zvučaće još bolje ako vam kažemo da se ukusi paradajza i avokada savršeno uklapaju. Dakle, osim što je ukusna, kombinacija paradajza i avokada veoma je zdrava.

Ruzmarin i meso sa roštilja

Meso sa roštilja je vrlo ukusno, ali može da bude opasno ako je previše pečeno. Da biste neutralizovali eventualne štetne posledice, mesu dodajte ruzmarin. Ta namirnica sadrži antioksidanse koji sprečavaju aktivaciju štetnih sastojaka za vreme pečenja. Sa ruzmarinom ne treba preterivati, jer biste mogli da "ubijete" ukus mesa. Dovoljno je samo malo, pa da kombinacija bude savršeno ukusna i zdrava.

Žitarice i sok od narandže

Savršeno izbalansiran doručak je onaj koji se sastoji od žitarica sa celim zrnom i sveže ceđenog soka od narandže. Ako tako izgleda vaš prvi obrok, onda ste na pravom putu. Naime, žitarice sa celim zrnom u kombinaciji sa vitaminom C utiču na stabilizaciju holesterola i održavaju čiste arterije.

Spanać i limun

Možda već znate da se spanać odlično slaže sa limunom – bilo da je reč o svežem ili kuvanom spanaću. Osim što prija nepcima, ta kombinacija je i veoma zdrava. Povrće koje sadrži dosta gvožđa poput spanaća, telo mnogo lakše apsorbuje ako se konzumira sa vitaminom C. Uz sve to, ova kombinacija učiniće da budete puni energije, a imunitet će vam biti jači.

Jabuke i grožđe

Voćna salata je uveke ukusan i zdrav izbor, a najbolja kombinacija je ona koja sadrži jabuke i grožđe. I jabuke i grožđe obiluju zdravim sastojcima koji će sprečiti rizik od raznih bolesti, uključujući i karcinom. Kombinacija jabuka i grožđa vrlo je ukusna i može biti sjajan desert.

Beli luk i riba

Želite da vam srce dugo bude zdravo? Redovno jedite beli luk i ribu. Svaka od ovih namirnica zasebno je veoma zdrava, a kad se spoje onda, možemo reći da je to prava kombinacija koja će uticati na dobro zdravlje, posebno na srce i vene. Takođe, ovakav izbor hrane vodi ka dugovečnosti.