SIROVI RECEPTI
Proteinski napitak: Blendirati 1 cvet brokola,
saku spanaca, 1 bananu, saku badema ili oraha (generalno svo kostunjavo
voce treba prethodno potopiti u vodu preko noci, zbog neutralizacije
enzim inhibitora), dodati nekoliko urmi (4-5) ili supenu kasiku meda
zbog ukusa. Dodati 1 supenu kasiku mlevenog lanenog semena (samleti u
mlinu za kafu) I na kraju dodati vodu do zeljene gustine. Ovaj napitak
je bogat biljnim proteinima- amino kiselinama koje se kompletno i brzo
resorbuju I efikasno izgradjuju nase telo. Bogat je kalcijumom i
magnezijumom, kao i sa Omega 3 i ugljenim hidratima. Umesto vestackih
proteina koji se preporucuju u fitnesu, mozete ovom napitku dodati
mlevenu kinou, 2 supene kasike po obroku.
Napitak od pomorandzi: Ovaj napitak se preporucuje kod umora za
trenutno podizanje energije. Blendirati 5 supenih kasika mlevenog
lanenog semena (samleti u mlinu za kafu) I 5 pomorandzi. Ovaj napitak je
bogat Omega 3 masnom kiselinom koja je veoma vazna za ishranu mozga,
kao i vitaminom C.
Biljno mleko: Blendirati 1 saku badema i 2
case vode. Zasladiti urmama, medom ili javorovim sirupom. Mozete dodati
vanilu za bolji ukus. Umesto badema mozete koristiti bilo koje druge
kostunjave plodove ili semenke.
Sladoled: Ako dodate bademovom mleku voce po zelji, blendirate i zamrznete, dobicete izvrstan sladoled.
Maslac od kostunjavih plodova: Orahe potopiti u vodu preko noci i dobro
ih osusiti. Samleti ih i dodavati hladno cedjeno maslinovo ulje -
lagano do zeljene gustine. Dodati morsku so, a po zelji i zacinsko bilje
ili beli luk. Umesto oraha mozete koristiti bilo koje kostunjave
plodove ili semenke. Pre upotrebe promesati. Cuvati u frizideru.
Zdravi kolaci :Samleti prethodno ociscene urme od kostica, dodati
mlevene bademe, lesnike ili orahe. Umestiti smesu i oblikovati kuglice
koje mozete uvaljati u kokosovo brasno ili susam.
Kolac od
jabuka: Samleti urme (prethodno ociscene od kostica), dodati mlevene
lesnike i orahe ili bademe, umestiti smesu i poloziti u tepsiju. Zatim,
pomesati 6-7 oljustenih i narendanih jabuka, saku suvog grozdja, malo
cimeta i sok jednog limuna i staviti preko prvog sloja. Posluziti.
*sa Nela Stankovic