petak, 4. studenoga 2016.

sirovi recepti

SIROVI RECEPTI

Proteinski napitak: Blendirati 1 cvet brokola, saku spanaca, 1 bananu, saku badema ili oraha (generalno svo kostunjavo voce treba prethodno potopiti u vodu preko noci, zbog neutralizacije enzim inhibitora), dodati nekoliko urmi (4-5) ili supenu kasiku meda zbog ukusa. Dodati 1 supenu kasiku mlevenog lanenog semena (samleti u mlinu za kafu) I na kraju dodati vodu do zeljene gustine. Ovaj napitak je bogat biljnim proteinima- amino kiselinama koje se kompletno i brzo resorbuju I efikasno izgradjuju nase telo. Bogat je kalcijumom i magnezijumom, kao i sa Omega 3 i ugljenim hidratima. Umesto vestackih proteina koji se preporucuju u fitnesu, mozete ovom napitku dodati mlevenu kinou, 2 supene kasike po obroku.

Napitak od pomorandzi: Ovaj napitak se preporucuje kod umora za trenutno podizanje energije. Blendirati 5 supenih kasika mlevenog lanenog semena (samleti u mlinu za kafu) I 5 pomorandzi. Ovaj napitak je bogat Omega 3 masnom kiselinom koja je veoma vazna za ishranu mozga, kao i vitaminom C.

Biljno mleko: Blendirati 1 saku badema i 2 case vode. Zasladiti urmama, medom ili javorovim sirupom. Mozete dodati vanilu za bolji ukus. Umesto badema mozete koristiti bilo koje druge kostunjave plodove ili semenke.

Sladoled: Ako dodate bademovom mleku voce po zelji, blendirate i zamrznete, dobicete izvrstan sladoled.
Maslac od kostunjavih plodova: Orahe potopiti u vodu preko noci i dobro ih osusiti. Samleti ih i dodavati hladno cedjeno maslinovo ulje - lagano do zeljene gustine. Dodati morsku so, a po zelji i zacinsko bilje ili beli luk. Umesto oraha mozete koristiti bilo koje kostunjave plodove ili semenke. Pre upotrebe promesati. Cuvati u frizideru.

Zdravi kolaci :Samleti prethodno ociscene urme od kostica, dodati mlevene bademe, lesnike ili orahe. Umestiti smesu i oblikovati kuglice koje mozete uvaljati u kokosovo brasno ili susam.

Kolac od jabuka: Samleti urme (prethodno ociscene od kostica), dodati mlevene lesnike i orahe ili bademe, umestiti smesu i poloziti u tepsiju. Zatim, pomesati 6-7 oljustenih i narendanih jabuka, saku suvog grozdja, malo cimeta i sok jednog limuna i staviti preko prvog sloja. Posluziti.

*sa Nela Stankovic