Prirodno pročišćavanje tijela
Začini i bilja mogu da budu izuzetno snažni faktori u službi čišćenja
tijela, tako što ubijaju bakterije i strane tvari koje mogu da vrebaju
unutar tijela. Istina je da smo kroz razvoj počeli da jedemo raznoliko
bilje, začine i namirnice koje imaju antivirusna svojstva. Nažalost
danas zbog moderne i prerađene hrane, zaboravljamo na prirodne ljekovite
namirnice. Godinama smo ne samo da poboljšamo okus naše hrane, već i
za naše zdravlje koristili bijeli luk, komorač, đumbir, cimet, biber i
mnoge druge začine.
Malo ćemo detaljnije pisati o tome kako neke od ovih vrsta hrane
mogu imati jak uticaj na vaše tijelo u nadi da ćete neke od njih
odlučiti koristiti za kuhanje i jelo kod kuće.
Timijan ili majčina dušica se smatra vrlo korisnom
biljkom, zbog toga što sadrži timol a koji djeluje antibakterijski i
koji je tako snažan da se kao glavna komponenta nalazi u raznim
tečnostima za ispiranje usta. Glavno djelovanje je antimikrobno,
spazmolitično, posebno se koristi kod katara dišnih puteva. Ranije se
koristila za liječenje glavobolje, bolesti jetre, te kod poboljšavanja
apetita i poticanja vjetrova, također se koristi kod bolesti mjehura i
bubrega. Vanjska primjena podrazumijeva utrljavanje za liječenje
reumatskih tegoba i kao dezinfekcijsko sredstvo. Za pripremu čaja uzmite
1,5 – 2 grama ( 1 - 1,5 čajna kašičica) na jednu šolju koja se prelije
vrelom vodom i ostavi da odstoji, možete zasladiti sa medom po želji.
Bijeli luk - dobro poznat po antibakterijskim
svojstvima, može da uspori i ubije više od 60 vrsta gljivica i
bakterija, uključujući i neke od najjačih poznatih čovjeku kao što je
salmonela. Svježi bijeli luk se pokazao efikasnim u borbi protiv E.
coli, meticilin rezistentnog staph aureus , salmonela enteritidis i
candida albicans u laboratorijskim uslovima. Nije iznenađenje što je
poznat kao prirodni antibiotik, a također ima i velik sadržaj
antioksidanata. Brojna klinička istraživanja potvrđuju efikasnost
ekstrakta bijelog luka, kod povišenih masti u krvi, tromboza i drugih
kardiovaskularnih oboljenja. Što se tiče kuhanja može da se doda skoro
svakom jelu, a posebno se dobro slaže sa crvenim mesom i sa peradi.
Možete da napravite ukusnu marinadu za piletinu tako što ćete u
maslinovo ulje dodati protisnuti bijeli luk, malo soka od limuna, morske
soli, bibera zatim namazati piletinu i ostaviti preko noći u frižideru
i peći slijedeći dan.
Đumbir je trajna gomoljasta biljka iz porodice
ljiljana poznata po svome korijenju, koji se koristi već hiljadama
godina kao lijek, začin, hrana i sredstvo za uljepšavanje. Posjeduje
anti-bakterijska svojstva, anti-gljivična i anti-toksična svojstva, te
se zbog toga koristi kao prevencija prehlade i gripe. Sadrži tvar koja
se zove gingerol, a koja služi za ubijanje parazita i bakterija. Može da
se konzumira kao čaj ili da se koristi u raznim jelima kao što su
azijski kari i dinstana jela. Sto grama korijena đumbira ima energetsku
vrijednost od 80 kcal, od čega je sadržaj proteina 1,82 grama, masti
0,75 grama i 18 grama ugljikohidrata. Za jednostavan čaj od đumbira
pokušajte slijedeće: kao prvo narežite đumbir na tanke kriške, dodajte
kriške u posudu sa prokuhanom vodom, na maloj temperaturi ostavite da
kuha nekih 20-30 minuta. Nakon 20-30 minuta procijedite čaj i dodajte
med i limunov sok po želji. Iako je limun, med i đumbir većinom povezan
sa hladnim vremenom, može da se pije tokom cijele godine tako što nas
rashladi i čisti tijelo tokom ljeta, a tokom zime nas zagrijava i
aktivira.
Ljute papričice – kapsicin je komponenta ljutih
papričica koja djeluje protiv parazita, te se može dodavati u razne
vrste jela kao začin. Pozitivan učinak ljutih papričica na probavni
trakt je poznat već dugo vremena. Njihovo umirujuće dejstvo pomaže pri
proizvodnji „dobre“ želučane kiseline, te istodobno pročišćavaju
želudac. Također se vjeruje da papričice mogu pomoći pri mršavljenju,
jer tvar koja ih čini ljutim ubrzava metabolizam. Crvene ljute papričice
sadrže velike količine vitamina C, čak više nego agrumi, a bogate su i
vitaminom B6, kalijem, magnezijem i željezom, te kao takve jačaju
imunološki sistem.
Klinčić – povezan sa praznicima, pa se rijetko
koristi izvan tih razdoblja. Klinčić sadrži eugenol kariofilen koji
uništavaju parazite u tijelu tako što putuju kroz krvotok do
počinitelja. Iako se klinčić inače koristi kao dodatak slatkim jelima,
on također može da se doda u čili ili u druga ukusna jela poput gulaša.
Može da bude jako ukusan dodatak domaćem slatku od jabuka. Može se
žvakati kako bi se osvježio dah, a može da se koristi za smirivanje
nadutosti i nadimanja.
Mi smo opisali neke od bilja, ali naravno imamo i mnoge druge biljke i
razne začine koji nam mogu pomoći u čišćenju našeg tijela i popraviti
nam zdravlje. Kako biste poboljšali zdravlje jako je važno da prilikom
kuhanja koristite ove namirnice jer one mogu da imaju jako blagotvoran
učinak na vaše zdravlje. Najmanje što možemo da učinimo za dobrobit
našeg zdravlja jeste da koristimo razna prirodna sredstva da pročistimo
tijelo od raznih nepoželjnih bakterija i parazita.