Nar: Smanjuje rizik od razvoja raka
Nar ili šipak ili mogranj, ne treba posebno da predstavljam ili da reklamiram. Ima ga dosta i narod ima dobru naviku da ga jede. Veoma je cijenjen u ishrani ljudi još od doba Feničana. Porijeklom je iz Persije.
To je voće koje usporava starenje, čuva mladost i ljepotu, novo – staro super voće. Smatra se da je zajedno sa maslinom, grožđem, smokvom i urmom, jedna od prvih uzgajanih kultura.
U 100 g svježeg nara prisutne su samo 83 kCal, a osim vode, najviše je ugljenih hidrata i znatno manje proteina i masti. Tu je i značajan udio dijetnih vlakana.
Vitamini: pantotenska kiselina (B5), A, C, E, folna kiselina (B9), vitamin K.
Minerali: kalijum, gvožđe. Fitohemikalije: polifenoli, tanini, antocijani.
Sadejstvo svih ovih komponenti opravdava kategoriju super - voća.
Od tanina, interesantni su nam punikalagini, koji se nalaze samo u naru. Dobri su za zdravlje srca i krvnih sudova; snižavaju holesterol i krvni pritisak, ubrzavaju otapanje naslaga u krvnim sudovima nastalih od arteroskleroze.
Oni imaju glavnu antioksidativnu ulogu što se nara tiče.
Zahvaljujući njima, čaša soka od nara može da pobijedi i čašu crnog vina i šolju zelenog čaja u sprečavanju bolesti srca i krvnih sudova. Fitohemikalije takođe podstiču stvaranje serotonina zaslužnog za bolje raspoloženje.
Fitoestrogeni iz koštica (materije slične estrogenima) mogu da umanje simptome menopauze i postmenopauze; oni pomažu održavanje koštane mase, što je važno za prevenciju osteoporoze.
Zaslužne su za usporavanje rasta raka dojke, prostate, debelog crijeva, utiču na razvoj leukemije i sprečavaju promjene koje podstiču rast tumora. Za podizanje imuniteta i prevenciju zdravstvenih poremećaja, preporučuje se 2,5dl svježe cijeđenog ili kvalitetnog kupovnog soka nara.
Sjemenke nara imaju antibakterijsko dejstvo; njihovo ulje uništava streptokoke i stafilokoke.
Ulje nara ima estrogenska, antiupalna i antimikrobna dejstva, štiti od raka, dijabetesa, gojaznosti i srčanih bolesti.
Čaj napravljen od kore nara dobar je protiv dijareje.
Dakle, nar je jedna od najljekovitijih voćki zbog blagotvornog uticaja na kardiovaskularni sistem, nervni sistem i koštani sistem; smanjuje rizik od nekoliko vrsta raka, čuva zdravlje zuba, uništava neke bakterije, usporava starenje, poboljšava kvalitet spermatozoida.
Koristili su ga i za bojenje tkanine. Donatelu i Mikelanđelu (slikarima, ne nindža kornjačama) je bio značajan kao boja, za stvaranje remek-djela.
Napravite i vi remek-djelo od svog organizma.
Jedite ili cijedite nar; probajte ga u salati, jer će svojim ukusom i bojom poboljšati mnoge kombinacije.