subota, 12. studenoga 2016.

zdrave kombinacije

Zdrave kombinacije hrane

Nutricionisti često ističu da je za zdravlje i dobru liniju jako bitno da pravilno kombinujete svoju ishranu. Predlažemo vam četiri kombinacije namirnica koje su zdrave i imaju nutritivnu vrijednost koja je jako korisna za organizam.

Banana i puter od kikirikija

Ugljikohidrati koje sadrži banana pridonose bržem protoku energije, a sadrže i značajnu dozu kalijuma koji štiti srce. Dok proteini u puteru od kikirikija stabiliziraju nivo šećera u krvi.

Sir i jaja

Žumanjak je bogat vitaminom D koji potiče apsorpciju, dok je sir bogat kalcijumom. Rezultat ove kombinacije povećava gustinu kostiju, jača mišiće i hrana se brže vari.

Špinat i sok od limuna

Kombinacija špinata i limuna pomaže u apsorpciji željeza u krvi. Više od 2 milijarde ljudi na svijetu ima nizak nivo željeza, a to dovodi do duplog rizika od moždanog udara. Povećanjem unosa željeza pomaže u smanjenju bolova u mišićima i bržem oporavku istih.

Jabuka i crna čokolada

Istraživanja pokazuju da svakodnevna konzumacija male količine crne čokolade dovodi do značajnog smanjenja krvnog pritiska. Kombinirajte jabuku i čokoladu i vaš će kardiovaskularni sistem postati samo jači. Ovom kombinacijom se formiraju antioksidanti elektroni koji spriječavaju zgrušavanje krvnih sudova.