Zdrave kombinacije hrane
Nutricionisti često ističu da je za zdravlje i dobru liniju jako bitno da pravilno kombinujete svoju ishranu. Predlažemo vam četiri kombinacije namirnica koje su zdrave i imaju nutritivnu vrijednost koja je jako korisna za organizam.
Banana i puter od kikirikija
Ugljikohidrati koje sadrži banana pridonose bržem protoku energije, a sadrže i značajnu dozu kalijuma koji štiti srce. Dok proteini u puteru od kikirikija stabiliziraju nivo šećera u krvi.
Sir i jaja
Žumanjak je bogat vitaminom D koji potiče apsorpciju, dok je sir bogat kalcijumom. Rezultat ove kombinacije povećava gustinu kostiju, jača mišiće i hrana se brže vari.
Špinat i sok od limuna
Kombinacija špinata i limuna pomaže u apsorpciji željeza u krvi. Više od 2 milijarde ljudi na svijetu ima nizak nivo željeza, a to dovodi do duplog rizika od moždanog udara. Povećanjem unosa željeza pomaže u smanjenju bolova u mišićima i bržem oporavku istih.
Jabuka i crna čokolada
Istraživanja pokazuju da svakodnevna konzumacija male količine crne čokolade dovodi do značajnog smanjenja krvnog pritiska. Kombinirajte jabuku i čokoladu i vaš će kardiovaskularni sistem postati samo jači. Ovom kombinacijom se formiraju antioksidanti elektroni koji spriječavaju zgrušavanje krvnih sudova.