Još o vitaminu B12: Otkrivamo kako da povećate nivo ovog vitamina na prirodan način
Najveće kontroverze u vezi sa prirodnom biljnom ishranom odnose se na Kobalamin ili vitamin B12. Da li osobe koje ne jedu meso mogu održati dovoljne količine vitamina B12? U sastav Kobalamina (B12) ulazi kobalt pa zato treba povećati unos namirnica bogatih kobaltom kao što su cvekla, zelje, kupus, repa,...
Zdrav crevni trakt sa "potpunom" crevnom florom proizvodi dovoljno vitamina B12.
Vitamin B12 može se prirodno pospešiti pomoću PREBIOTIKA I PROBIOTIKA
Sirove ishrana kao PREBIOTIK
Crevna flora može se održavati zdravom biljnom i svežom, živom hranom.
Biljna hrana se ponaša kao prebiotik na primer banane , kupus, zeleniš...
Prebiotici su „fermentisana vlakna" što znači da kada se jednom unesu, mogu biti izvor energije za dobre bakterije u našim crevima.
Danas se može meriti koeficijent korisnih bakterija različitim metodama (npr. Kvantnom analizom).
Čim se smanji broj bakterija brzo se smanjuje i nivo vitamina B12 i obrnuto, čim se vrate normalne vrednosti bakterija, vraća se i B12 u referentne vrednosti. Što je zdraviji crevni trakt, raste nivo B12 vitamina.
Nedostatak vitamina B12 je mnogo veći problem kod osoba na uobičajenoj ishrani nego kod osoba koje su se odlučile za isključivo biljnu ishranu.
U Srbiji se koriste injekcije i dodaci B12 vitamina mnogo pre pojave "veganske ishrane".
Alge kao izvor B12 vitamina
Spirulina, Hlorela, i AFA Klamatska alga predstavljaju najbogatije prirodne izvore Vitamina B12.
Ipak lobi farmaceutske industrije (kroz američki Nacionalni institut za zdravlje) insistira da je neophodno uzimati sintetičke suplemente.
Prim. dr Dušan Živić, autor emisije i knjige "Tajna hrane", prokomentarisao je ovu preporuku na sledeći način: "Veoma je interesantno kako opstaju vegani iz zabačenih delova Azije i Indije, koji zbog verskih i drugih razloga (bede i nemaštine) retko ili nikad ne jedu ili nisu ni jeli životinjske namirnice, a uz to su vrlo daleko od "blagodeti spasonosne" farmaceutske industrije?"
Ima različitih uzroka pada vitamina B12. Dele se na u dve grupe SPOLJNI I UNUTRAŠNJI.
SPOLJNI UZROCI:
-antibiotici i drugi lekovi
-prehladne namirnice
-prevruće namirnice
-alkohol (samo bezalkoholno pivo može sadržati vitamin B12)
-konzervansi u industrijskoj hrani
UNUTRAŠNJI UZROCI:
-Kronova bolest
-Celijakija
-HIV
-Smanjena proizvodnja želudačne kiseline
-Hirurški uklonjeni delovi probavnog trakta
-Pogoršana funkcija gušterače(pankreasa)
-Kod starijih osoba hipohloridija sa atrofičnim gastritisom
-Kod mladih nedostatak hlorovodonične kiseline
Atrofični gastritis nastaje kada sluznicu želuca, odnosno parijetalne ćelije koje izlučuju želudačnu kiselinu i enzime, napadnu antitela.
S obzirom da je za apsorpciju vitamina B12 vezanog za proteine iz hrane potrebna želudačna kiselina, oboleli od ove bolesti mogu razviti simptome nedostatka ovog vitamina. Međutim, oboleli mogu apsorbovati slobodan vitamin B12 iz dodataka hrani i same hrane.
Smanjene količine želudačne kiseline mogu rezultirati povećanim rastom crevnih bakterija koje koriste vitamin B12 te time smanjiti količine ovog vitamina koje su na raspolaganju našem organizmu. Takođe, atrofični gastritis se često povezuje s infekcijom Heliobacter pylori, koja uzrokuje hroničnu upalu želuca i time, dakle, smanjenu apsorpciju.
SAVETUJEMO
Koristiti PREBIOTIKE (biljnu hranu, voće i povrće) i prirodne PROBIOTIKE (fermentisanu BILJNU hranu).
Posebno izdvajamo domaće tradicionalno jelo- kiseli kupus i poznati pripravak, biljni jogurt- kefir.
Setimo se i domaće boze koja je izuzetno bogata B12 vitaminom.
Strani napitci bogati B12 su Kombuha, Vodeni Kefir, Japanski kristali.
Preporučujemo da izbegavate hermetički zatvorene proizvode jer se korisne bakretije bolje razvijaju na vazduhu.