srijeda, 12. travnja 2017.

zamjena za slatko

Prirodna hrana kao zamjena za slatko

Šećeri iz kupovnih poslastica uz niz pojačivača okusa imaju loš utjecaj na naše zdravlje. Možemo ih zamijeniti namirnicama koje sadrže prirodno zdrave šećere koji odgađaju lažnu želju za slatkim.

Smokva

U periodu godine kada smokva nije dostupna svježa, lako je možete konzumirati u suhom obliku. Njen sadržaj čine brojni vitamini i minerali od kojih su najzastupljeniji magnezij i vitamin C. Smokva čisti metabolizam čime se rješavamo masnih naslaga, a osim toga luči inzulin koji utječe na razinu šećera u krvi.

Paradajz

Crvena sočna pulpa trebalo bi da se nađe u svakodnevnoj uporabi u kuhinji bilo u svježem ili pasiranom obliku. Rajčica sadrži visoku razinu triptofana, aminokiseline koju tijelo pretvara u serotonin, osim toga jedan od zastupljenijih minerala u njenom sadržaju je krom. Krom umanjuje žudnju za hranom i uspješno regulira razinu glukoze i kolesterola u organizmu.

Jabuka

Najdostupnije voće čiji ukusi od kiselog do slatkog udovoljavaju različitim potrebama pojedinaca, odlična su zamjena za slatko. Jabuka obiluje vlaknima i zdravim ugljikohidratima koji stvaraju osjećaj sitosti i udovoljavaju potrebi tijela za slatkim.

Cimet

Mirisni začin ne mora nužno biti samo sastojak u slasticama s obzirom da sprečava nagle promjene razine glukoze u tijelu odlažući potrebu za slatkim zalogajima. Cimet možete posuti po voćnoj salati, umiješati ga u limunadu i njime začiniti mesni odrezak.

Batat

Slatki krumpir tek je od prije nekoliko godina priznat kao jedna od najpoželjnijih namirnica u kuhinji i to zbog mnoštva minerala, niskog glikemijskog indeksa i obilja dijetalnih vlakana. Upravo zahvaljujuci niskom glikemijskim indeksom batat u organizmu usporava apsorpciju glukoze, produljujući na taj način potrebu za slatkim. Batat možete pripremiti kao pire, čips i kao sastojak hladnih salata.