ponedjeljak, 24. travnja 2017.

prirodna njega

NJEGUJTE SE PRIRODNO

“U organskoj kozmetici zabranjeni su svi sastojci koji predstavljaju bilo kakav rizik za ljudsko zdravlje ili su neprovjereni.“

Napokon je došlo vrijeme prirodne kozmetike! Prirodna i organska kozmetika su vodeći trend u svijetu, koji će u skorijoj budućnosti zamijeniti dosadašnje konvencionalne i sintetske proizvode.

Hrana, sredstva za njegu kože, šminka i ostali kozmetički proizvodi za svakodnevnu upotrebu sadrže mješavinu toksina koji mogu naštetiti tijelu. Sigurno niko ne bi svjesno upotrijebio proizvod za njegu kože koji sadrži toksine, a još manje bi takav proizvod htio pojesti. Ipak, većina ljudi u cijelom svijetu upravo to čini iz dana u dan. Zbog toga ovisi samo o pojedincu hoće li poslušati savjet i promijeniti svoje navike. Brižljivo smišljena prirodna kozmetika za njegu kože fantastična je za upotrebu, djeluje na sva osjetila i donosi sklad i zdravlje cijelom tijelu, a ne samo koži.

Dolaskom ljeta veliku pažnju poklanjamo kremama za zaštitu od štetnog UV zračenja. No jeste li znali da kozmetika za sunčanje spada među najštetniju kategoriju proizvoda? Hemijski filteri za zaštitu od sunca su dio rasprava o uticaju na hormonski sistem. Posljednja istraživanja ukazuju na činjenicu kako hemijski zaštitni filteri u pripravcima za zaštitu od sunca mogu imati negativan učinak na ravnotežu u ljudskom organizmu. Neki od njih imaju djelovanje poput hormona, čime mogu povećati, spriječiti ili promijeniti djelovanje hormonskog sistema. Takve hemikalije mogu biti u kontaktu s kožom tokom vanjske primjene sintetskih preparata za zaštitu od sunca, te potencijalno dosegnuti dublje strukture kože putem krvotoka. Sintetski UV-filteri takođe mogu potaknuti alergijske reakcije na koži te se akumuliraju u tijelu. Kao alternativu zato koristite organsku kozmetiku za sunčanje koja nudi prirodnu mineralnu zaštitu od sunca.

Voće i povrće

Od sunca se možete zaštiti na različite načine. Uz prirodne kreme za sunčanje važan izbor je pravilna ishrana. Takva zaštita je u većini slučajeva efikasnija i potpunija od kupovne kreme. Raznovrsna ishrana s posebnim naglaskom na voću i povrću koje je bogato antioksidansima jako je važna. Najvažniji za kožu su vitamini A, C, E, fitokemikalije-flavonoidi, polifenoli, antocijani te famozni beta karoten toliko često preporučivan kao priprema za sunčanje. Beta karoten rasprostranjen je u voću i povrću u nijansama od žute i narančaste pa sve do tamnozelene boje. Mrkva, dinja, kruška, špinat, blitva bogati su izvori beta karotena.

Aromaterapija kao zaštita od UV-zraka

Da bi zaštitili kožu od štetnog UV zračenja trebamo nanijeti prikladnu uljnu mješavinu prije sunčanja. Kvalitetna, hladno prešana, nerafinirana biljna ulja koja posjeduju uvjerljivo najviši zaštitni faktor su ulje sjemenki maline (SPF 25-50), ulje čileanskog lješnjaka (SPF 10-30, može se naići na podatak da štiti i od UVA zračenja) i shea maslac koji pruža nižu zaštitu (SPF 6-8) kao i svijetlo sezamovo ulje (SPF 4) pa su prikladni za njegu već potamnjele kože. Ostala bazna ulja koja nalaze svoje mjesto u mješavinama za sunčanje su ulje sjemenki nara koje pomaže popraviti oštećenja nastala uslijed djelovanja UV zračenja. Ulje pasjeg trna pruža slabu UV zaštitu, a zbog iznimno visokog udjela karotenoida i tokoferola posjeduje izrazito antioksidativno djelovanje. Ulje sjemena mrkve pored eteričnog ulja sadrži i esencijalne masne kiseline, lipide, beta karoten, tirterpene i flavonole. Poput nara i pasjeg trna jako potiče regeneraciju stanica kože te djeluje protuupalno.