ŠTA SU TO ENZIMI?
Nosioci života – ako se ne unište kuvanjem. – Ne mogu se proizvesti
industrijski. – Upravljaju hemijskim procesima u organima ljudi,
životinja i biljaka. Godine 1940. istraživac Edvard Hauel je otkrio
stvarne životne materije – enzime. Shvatio je da su oni nosioci života
kod svih živih bica i oni elementi naše ishrane koji nose život (ukoliko
nisu uništeni kuvanjem). Enzime, možemo
naci samo u živoj, nekuvanoj hrani, ne mogu se industrijski
proizvoditi. Šta su enzimi, zapravo, i u cemu se sastoji njihova uloga?
Radi se o vrlo specificnim supstancama koje pokrecu vegetativni život u
svim biljnim i životinjskim i celijama coveka. Bez enzima nema deobe
celija, nema rasta i razmnožavanja. Oni upravljaju hemijskim procesima u
pojedinacnim organima kod covjeka, životinja i biljaka – precizno, kao
da imaju razum…
Za novu energiju, više izdržljivosti, odbranu od bolesti
Za divljenje je šta oni sve ostvaruju u našem organizmu. U ljudskom
tijelu postoje dve vrste enzima. Jedni su takozvani endogeni, koje
nazivamo i fermentima. Oni nastaju u žlijezdama organa za varenje, pa
stoga regulišu sam proces varenja. Oni drugi, “pravi”enzimi, su
egzogeni. Oni u našem tijelu izvršavaju sve gorepomenute zadatke, a
posebno su “zaduženi” za celijski metabolizam. Oni su neuporedivo
važniji od vitamina, kojima bismo pre mogli pripisati funkciju pomocnih
materija u službi enzima, kojima oni, zapravo, služe kao “trckarala”.
Za razliku od fermenata za varenje, ove enzime naše tijelo ne može da
proizvede. Oni se mogu unijeti jedino spolja, preko hrane, na isti nacin
kao i vitamini.
Što je u našoj hrani sadržano više svježih enzima
(prijesna hrana), to mu dotice više novog života i utoliko više novih
celija može da se formira. To znaci nastajanje nove energije, više
izdržljivosti, uvecanu sposobnost odbrane od bolesti. Ono znaci i
ljepotu, pravilno funkcionisanje žlijezda, pa prema tome i dobru
regulaciju tjelesne težine, cišcenje krvi i celijskog tkiva od svih
vrsta otpadnih materija – ambijent u kojem nastaje izlecenje od
razlicitih bolesti.
Prijesna hrana najbogatija enzimima, su klice iz
integralne, nekuvane pšenice, prijesno mleko, žumance, mlado povrce,
klice iz semenja, a narocito sokovi od povrca.