srijeda, 12. travnja 2017.

zdravo i jeftino

Kako jesti zdravo i uštedjeti novac?!

Nažalost nisu svi u mogućnosti uzgajati zdravu hranu u vlastitom vrtu.
Sa sve većim rastom cijena dobro je znati gdje i kakvu hranu kupovati.
Odvojite vremena za ozbiljnu kupovinu, dozvolite si pokušaje i pogreške.
Na takav ćete način saznati gdje možete obaviti najbolju kupovinu.
Ako u Vašem gradu imate više trgovina zdravom hranom, saznajte koja ima bolje ponude za određene namirnice.
Iznenaditi ćete se kada shvatite da u nekim skupljim trgovinama neki artikli koštaju jeftinije nego drugdje.
Ako mislite da nemate novca za kvalitetnu, ekološki uzgojenu hranu, samo zbrojite koliko mjesečno trošite na čips, umake, pizzu, grickalice i drugu brzu hranu.
Prerađena hrana sadrži nezdrave aditive koji povećavaju apetit. To može uzrokovati vrlo skupu ovisnost.

Zapamtite dvije stvari:

1. Nemojte jesti samo radi zadovoljstva jezika, jer ćete zbog toga kupovati nezdrave i skupe namirnice.
2. Izbjegavajte česte obroke vani, jer na takav čete način potrošiti više novca.

Nekoliko praktičnih savjeta

Kruh

Pokušajte pronaći lokalnu pekaru koja nudi svježi kruh bez aditiva. Organski kruh od kiselog tijesta i kruh s klicama  je najzdraviji. Ako je moguće kupite pekač kruha i sami pecite svoj kruh kod kuće.

Žitarice i mahunarke

Cijena organskih žitarica i graha je relativno pristupačna, osobito ako ih kupujete direktno od lokalnih eko poljoprivrednika (pokušajte pronaći jednog u blizini). Koristite ekstra djevičanska ulja, limun i začine da bi dodali raznovrsne okuse žitaricama.
Izbjegavajte grah u konzervi. Sušeni grah bi noć prije kuhanja trebali namakati u vodi. Organska leća je zdrava i jeftina te ne zahtijeva nikakvo prethodno namakanje.
Većina ostalih mahunarki poput crnog graha i slanutka također ne zahtijevaju namakanje prije kuhanja.
Neki stručnjaci preporučuju da se i žitarice namaču preko noći, da bi se uklonila fitinska kiselina koja blokira nutrijente.
Namakanje zobi preko noći vam ujutro omogućuje bržu i zdraviju pripremu. Ujutro zob kuhajte do ključanja, ugasite vatru i pustite da odstoji poklopljeno 15-20 minuta.

Povrće  i voće

Pronalaženje svježeg organskog voća i povrća po pristupačnim cijenama je najteži dio posla. Ovo zahtijeva ozbiljno planiranje.
Dobro rješenje je da pronađete starije osobe koje prodaju vlastito voće i povrće na tržnici. Mnoge od njih još uvijek ne koriste pesticide, ali sigurnije je da ih pitate da bi se u to uvjerili.
Najbolje je da povrće jedete sirovo ili kratko kuhano na pari. Jedna salata dnevno sa tamnozelenim povrćem i ribanom mrkvom je odličan način konzumiranja povrća.
Možete kupiti i sokovnik na hladno tiještenje i praviti sokove od voća i povrća. Ili, prema metodi Boutenko, pravite zelene kašaste sokove uz pomoć blendera.
Ne možete pronaći organsko povrće i voće koje se uklapa u vaš budžet? Barem pokušajte izbjegavati ovih 12 vrsta voća i povrća, koje sadrže najviše pesticida.

Kupujte samo organske...

    jabuke
    celer
    jagode
    breskve
    špinat
    nektarine iz uvoza
    grožđe iz uvoza
    papriku
    krumpir
    domaće borovnice
    zelenu salatu
    kelj i lisnato povrće

... jer oni mogu sadržati velike količine pesticida.

   Namirnice koje ne sadrže puno pesticida su...

    luk
    kukuruz šećerac
    ananas
    avokado
    šparoge
    grašak
    mango
    patlidžan
    dinja
    kivi
    kupus
    lubenica
    batat
    grejp
    gljive
    
Juhe

Nemojte kupovati juhe u vrećici jer sadrže štetni MSG - pojačivač okusa, niti "praktične" konzerve. Kuhajte  juhe kod kuće na staromodan način s povrćem i krumpirom. Skuhajte za više dana i čuvajte u hladnjaku.

Klice
Klice su još jedan način da Vašu kuhinju učinite zdravijom i raznolikom.
Nema namirnice koja je toliko bogata vrijednim hranljivim sastojcima kao što su klice.
Za klijanje je potrebno dva do sedam dana, ovisno o vrsti sjemenke ili grahorice koja se koristi.
Najučestalije se koriste klice alfa alfa, ali i sojine, pšenične, ječmene ili klice graha.
Zapravo, klijati mogu najraznovrsnije biljne vrste, primjerice grahorice (soja, grah, alfa alfa), žitarice (pšenica, kukuruz, ječam), kupusnjače (brokula, rotkva, gorušica), biljke iz obitelji luka (luk, vlasac).
Možete čak kupiti stroj za proklijavanje koji će postupak učiniti lakšim.