POSEBNA BIOLOŠKA VREDNOST NEKIH VRSTA HRANE
Smatra se da je voće najvrednija hrana koja se može uneti u organizam,
jer sadrži idealnu ravnotežu pet bitnih elemenata koji su neophodni
organizmu: glukoza (90%), aminokiseline(4-5%), minerali (3-4%), masne
kiseline (1%) i vitamini (do 1%). Pored toga, za njegovu probavu nije
potrebna dodatna energija, što znači da štedi energiju organizma i
pomaže njegovom pročišćavanju. Takođe
ima i sposobnost da neutrališe štetne kiseline koje se stvaraju u
telesnim sistemima. Kada se govori o voću, podrazumeva se isključivo
voće u svežem stanju, jer, zbog svoje delikatne prirode, kuvano i
prerađeno voće u potpunosti gubi pomenuta svojstva i dovodi do povećanja
toksičnosti i kiselosti organizma. Zbog visokog sadržaja vode, svež
paradajz i krastavac mogu se kombinovati sa voćem i uzimati i tokom
perioda asimilacije i eliminacije.
U periodu uzimanja hrane
preporučuje se uzimanje voća i sokova najmanje 30 minuta pre ostale
hrane (nikad neposredno nakon obroka), kako se hrana u želucu ne bi
mešala. Mešanje hrane sa voćem dovodi do fermentacije, kojom se gube
hranljive materije, i otežava se i usporava probava. Nakon voća,
najbolje je uzeti koktel sokova od svežeg povrća - šargarepa, cvekla,
peršun, celer, kupus, karfiol, keleraba, malo parče sirovog krompira
(posebno je važno ne kombinovati ga sa voćem). Nakon 10 minuta od
uzimanja sokova sledi sveza salata, a zatim pravilno kombinovano jelo.
Nepravilno kombinovanje hrane dovodi do poremećaja ciklusa asimilacije i
eliminacije. Kada se hrana pravilno kombinuje, organizam može da je
potpuno razgradi, apsorbuje i iskoristi sve hranljive materije.
Svaka hrana koja nije voće ili povrće naziva se koncentrisana hrana.
Koncentrisana hrana se ne treba uzimati istovremeno, jer to otežava
njenu probavu. Na primer: hleb (po mogućstvu prepečen i napravljen od
integralnih žitarica) ne treba kombinovati sa krompirom, pirinčem,
pasuljem, graškom, boranijom, testeninama, jajima, mlekom i sirevima,
niti ove namirnice međusobno treba mešati. Svaka od ovih namirnica može
se kombinovati sa masnoćama (gi-prečišćeni puter, hladno ceđena ulja,
maslac, puteri od semenki, suncokret, bundeva, susam, kikiriki) i
sirovim ili barenim povrćem (salate, variva). Preporučuje se zamena
sirćeta limunovim sokom ili voćnim i jabukovim sirćetom.
Uzimanje orašastog voća (badem, lešnik, orah, kikiriki, indijski orah) i
semenki (susam, bundeva, suncokret, lan, leblebija, kajsija, seme bora)
veoma je važno u pravilnoj i zdravoj ishrani. Ova hrana je prebogata
mineralima, vitaminima, belančevinama, ugljenim hidratima i mastima, a
dovoljno je uzimati dva do tri puta nedeljno po polovinu šolje. Na
primer: 100 g susama sadrži 630 mg kalcijuma, badema 282 mg, oraha 186
mg, a suncokreta 140 mg. Istovremeno 100 g mleka sadrži 100 mg, dok
razni sirevi od 250 - 850 mg, a peršunov list 245 mg kalcijuma.
Prihvatanje ovih principa, a posebno njihova praktična primena,
zaposlenom čoveku se čine nemogućim. Zbog dugogodišnjih navika i
neprilagođenosti čitavog društvenog sistema ishrane ovakvim shvatanjima,
teško je odlučiti da se u ishrani nešto bitnije promeni. Na to nas,
uglavnom, primoravaju zdravstveni problemi - naročito kada je zvanična
medicina nemoćna, pa u pomoć pozivamo prirodan način lečenja i tzv.
alternativnu medicinu. Međutim, uz dobru volju i istrajnost, posebno u
početnom periodu, i organizaciju pripreme zdrave hrane, doći ćete do
izvanrednih rezultata. Za početak, preporučuje se da to pokušate u toku
vikenda, kada više vremena možete posvetiti pripremanju hrane, kada ste
opušteni i zadovoljni i kada vas ne pritiskaju časovnik i dnevne brige.
Cilj prelaska na ovakav način ishrane jeste i konzumiranje namirnica u
sirovom stanju, koje omogućava stvaranje veće količine energije u
organizmu. Prerađena hrana kuvanjem, prženjem, pečenjem i si. gubi svoja
prirodna svojstva i potrebna je veća količina hrane da bi se
zadovoljile dnevne potrebe organizma.
Probajte nešto novo i
neobično; sigurno će vam se barem delimično (ako ne i u celini) dopasti,
jer efekti su vidljivi već nakon nedelju dana: osećaćete se lakši,
vedriji, dinamičniji i kreativniji. Kada jednom uspostavite sistem
unošenja sirove, sveže i pravilno kombinovane hrane, primetićete veliku
uštedu u vremenu potrebnom za pripremanje i smanjenju količine hrane
neophodne organizmu.