1.Kopriva na zdrav (sirov) način
Sastojci:
– oko 150 listova mlade koprive, iseckane
– 1 vezica sremuša
– 3 kašike suncokretovog ulja, hladno ceđenog
– 2 struka mladog belog luka
– 3-4 kašike majoneza od indijskog oraha
– 1 crvena paprika
– sok od 1/2 limuna
– so
Priprema:
U iseckane koprive dodati limunov sok, izrezan sremuš i beli luk. Dodati ostale sastojke i dobro promešati. Na vrhu ukrasiti seckanom crvenom paprikom.
2.Kopriva sa klicama od ječma
Sastojci:
– 100 g listova koprive
– 2 čaše ječmenih klica
– 100 g korena celera
– 2 kašike bundevinog ulja
– 2 čena belog luka
– 1 kašika seckanog peršuna
– 2 paradajza
– 2 kašike limunovog soka
– prstohvat karija
– malo peršuna
Priprema:
Koprivu iseckati, blago posoliti, dodati limunov sok, narendani celer, izrezan paradajz i klice. Dodati kari, beli luk, bundevino ulje, po potrebi so. Promešati i posuti peršunom.
3.Sok od jabuke, koprive, brokolija i limuna
Sastojci:
-3 jabuke
-1 vrlo mala cvekla
-ostaci od brokolija‐ stabljike
-3 stabljike koprive ‐ s puno mladih listova,polovina limuna
Priprema:
Operite i, ukoliko je potrebno (ako nemate organske sastojke) ogulite jabuke i cveklu i nasecite zajedno sa brokolijem na komade dovoljne veličine da stanu u vaš sokovnik. Koprivi ne morate rezati stabljiku na manje delove, niti obrati listove, nego je samo ubacite u sokovnik. Pazite da se ne ožarite! Isciedite sok, promešajte i uživajte!
4.Bademovo mleko s koprivom
Sastojci:
-1 kašika mlevenih badema
-1 šolja vode
-4 natopljene urme (bar 2h)
-2 male banane
-1 šaka mladih listova koprive ,prstohvat cimeta
Priprema:
Stavite urme u blender, ulijte vodu i pomešajte sa mlevenim bademima kako biste dobili jednostavno bademovo mleko. Razlomite banane u komadiće i dodajte u blender zajedno s listovima koprive. Dodajte cimet po želji. Obradite dok ne dobijete glatku, kremastu tečnost. Slatko i sveže! Prijatno!
5. Sok od koprive i maslačka
Sastojci:
-1/2 Kg koprive
-4 veće šargarepe
-2 cvekle
-1 manju tikvicu
-šaka maslačka
-4-5 listova zelene salate
-4-5 listova bokvice
-4/5 listova divljeg zelja
-zelena pera veze mladog luka
Priprema:
U sokovniku iscediti sok. Boja je modro zelena i sok je veoma ukusan.
*Izvor: Tinkture Dr. Ričarda Šulca