utorak, 11. travnja 2017.

kopriva - recepti

1.Kopriva na zdrav (sirov) način

Sastojci:

– oko 150 listova mlade koprive, iseckane

– 1 vezica sremuša

– 3 kašike suncokretovog ulja, hladno ceđenog

– 2 struka mladog belog luka

– 3-4 kašike majoneza od indijskog oraha

– 1 crvena paprika

– sok od 1/2 limuna

– so

Priprema:

U iseckane koprive dodati limunov sok, izrezan sremuš i beli luk. Dodati ostale sastojke i dobro promešati. Na vrhu ukrasiti seckanom crvenom paprikom.

2.Kopriva sa klicama od ječma

Sastojci:

– 100 g listova koprive

– 2 čaše ječmenih klica

– 100 g korena celera

– 2 kašike bundevinog ulja

– 2 čena belog luka

– 1 kašika seckanog peršuna

– 2 paradajza

– 2 kašike limunovog soka

– prstohvat karija

– malo peršuna

Priprema:

Koprivu iseckati, blago posoliti, dodati limunov sok, narendani celer, izrezan paradajz i klice. Dodati kari, beli luk, bundevino ulje, po potrebi so. Promešati i posuti peršunom.

3.Sok od jabuke, koprive, brokolija i limuna

Sastojci:

-3 jabuke

-1 vrlo mala cvekla

-ostaci od brokolija‐ stabljike

-3 stabljike koprive ‐ s puno mladih listova,polovina limuna

Priprema:

Operite i, ukoliko je potrebno (ako nemate organske sastojke) ogulite jabuke i cveklu i nasecite zajedno sa brokolijem na komade dovoljne veličine da stanu u vaš sokovnik. Koprivi ne morate rezati stabljiku na manje delove, niti obrati listove, nego je samo ubacite u sokovnik. Pazite da se ne ožarite! Isciedite sok, promešajte i uživajte!

4.Bademovo mleko s koprivom

Sastojci:

-1 kašika mlevenih badema

-1 šolja vode

-4 natopljene urme (bar 2h)

-2 male banane

-1 šaka mladih listova koprive ,prstohvat cimeta

Priprema:

Stavite urme u blender, ulijte vodu i pomešajte sa mlevenim bademima kako biste dobili jednostavno bademovo mleko. Razlomite banane u komadiće i dodajte u blender zajedno s listovima koprive. Dodajte cimet po želji. Obradite dok ne dobijete glatku, kremastu tečnost. Slatko i sveže! Prijatno!

5. Sok od koprive i maslačka

Sastojci:

-1/2 Kg koprive

-4 veće šargarepe

-2 cvekle

-1 manju tikvicu

-šaka maslačka

-4-5 listova zelene salate

-4-5 listova bokvice

-4/5 listova divljeg zelja

-zelena pera veze mladog luka

Priprema:

U sokovniku iscediti sok. Boja je modro zelena i sok je veoma ukusan.

*Izvor: Tinkture Dr. Ričarda Šulca