srijeda, 12. travnja 2017.

očistite jetru

Očistite vaš organizam, spasite jetru!

Jetra sa težinom od 1500 grama predstavlja najveću žlezdu u našem organizmu. Ona zajedno sa bubrezima brine o detoksikaciji i adekvatnoj ishrani svih tkiva u organizmu. Jetra obavlja veliki posao u organizmu čoveka, uklanja otpad, otrove, i slobodne radikale koji se talože u organizmu. Jetra je organ koji predstavlja proleće jer prolećne ne(prilike) utiču najviše na jetru. Štetne materije koje mi unosimo putem hrane, lekova, cigareta i alkohola oslabljuju organizam i troše njegovu energiju. Neophodno je iz tog razloga unositi namirnice koje će pročistiti jetru i vratiti je u normalu. Odlučna akcija podrazumevala bi:

1.IZBACITI MASNO I SLATKO

Namirnice bogate mastima i slatkišima, kao i celokupna zloupotreba belog šećera, putera, margarina, suvomesnatih proizvoda i namirnica siromašnih vlaknima negativno utiče na jetru i njenu funkciju čišćenja organizma. Trebalo bi unositi namirnice niskog glikemičkog indeksa, kao što je voće, povrće, mahunarke i integralne žitarice. Jedna od namirnica koju nikako ne treba da konzumirate ukoliko želite da očistite vašu jetru je kukuruz, kukuruzno brašno i sve proizvode koji se prave od kukuruza.

2.RECITE ‘’NE’’ ALKOHOLU I CIGARETAMA

Svaku veću količinu bilo koje namirinice koju unosimo u organizam je štetna. Posebno se to odnosi na cigarete, alkohol, lekove. Etanol iz alkohola se metaboliše u jetri i povećava kiselost u njenim ćelijama tako da smanjuje rezerve šećera i povećava naslage masti. Isto tako ako duži vremenski period konzumirate alkohol to oslabljuje organizam tako što utiče na gubitak određenih vitamina, kao što su (A,D,E,K i B) koji su važni za rad metabolizma i imunog sistema. Trebalo bi da uzimate veće količine mangana kako biste nadomestili narušenu ravnotežu. Pušenje uništava antioksidante koji su važni za pravilno funkcionisanje organizma, dolaze nam iz voća i povrća najviše i oni pomažu da ćelije ostanu aktivne. Lekovi protiv upale i bola i sintetički hormoni se razgarđuju u jetri i tako utiču na poremećaj u radu mnogih hormona pa jetra samim tim uzrokuje mnoge hormonalne poremećaje koji se ispoljavju prekomernom težinom, zadržavanjem vode u organizmu.

3.OBNOVITE JETRU HRANOM

Kriza jetre se ispoljava pospanošću, usporenim radom creva, depresivnim raspoloženjem i odsustvom seksualne želje. Ono što treba preduzeti je obnova tkiva svežim voćem i povrćem, integralnim žitaricama, semenkama, lekovitim travama, testeninom. Obogatiti ishranu vitaminima. Vitamin A (peršun, šargarepa, spanać), vitamin C (agrumi, kupus, brokoli), vitamin E (polen, pivski kvasac) i glutation (avokado, jagode, paradajz, pomorandže, dinja i breskva) regenerišu jetru i ubrzavaju njen proces obnove. Ono što predstavlja neprijatelje jetre su: crvena mesa, kobasice, salame, zreli sirevi, majonez, masni začini koji teraju jetru na prekovremeni rad. Eliminišite bar mesec dana ovakve proizvode i vaša tkiva će se obnoviti, a jetra će biti prečišćena. Uz adekvatan unos voća i povrća u toku dana, nije nepohodno ishranu dopunjavati sa specifičnim suplementima. Međutim, ukoliko je ishrana neuravnotežena, naročito tokom marta treba piti vitamin C i vitamin grupe B.

4.OČISTITE JETRU

Ponekad imamo osećaj da je jetra uvećana, tvrda i bolna, a to se ispoljava njenim prekomernim radom, lošim varenjem, kiselinom u stomaku, tegobama u gornjem delu stomaka i sve to može da preraste u bolest koja se zove steatoza tj. masna jetra, ukoliko se na vreme ne preduzmu određeni koraci čišćenja jetre. Najbolji način čišćenja jetre je sezonsko voće i povrće posebno salate, rotkvice, artičoke, repa, mandarine, limun, ananas. U jelovnik treba uvrstiti i mahunarke i biljna ulja. Ono što verovatno ne znate je da maslačak predstavlja jednu od najvažnijih lekovitih biljaka za našu jetru. Ona pomaže jetri da se izbori sa viškom masti u ćelijama. Trebalo bi uzimati 30 kapi tinkture maslačka 3 puta dnevno mesec dana.