Očistite vaš organizam, spasite jetru!
Jetra sa težinom od 1500 grama predstavlja najveću žlezdu u našem
organizmu. Ona zajedno sa bubrezima brine o detoksikaciji i adekvatnoj
ishrani svih tkiva u organizmu. Jetra obavlja veliki posao u organizmu
čoveka, uklanja otpad, otrove, i slobodne radikale koji se talože u
organizmu. Jetra je organ koji predstavlja proleće jer prolećne
ne(prilike) utiču najviše na jetru.
Štetne materije koje mi unosimo putem hrane, lekova, cigareta i alkohola
oslabljuju organizam i troše njegovu energiju. Neophodno je iz tog
razloga unositi namirnice koje će pročistiti jetru i vratiti je u
normalu. Odlučna akcija podrazumevala bi:
1.IZBACITI MASNO I SLATKO
Namirnice bogate mastima i slatkišima, kao i celokupna zloupotreba
belog šećera, putera, margarina, suvomesnatih proizvoda i namirnica
siromašnih vlaknima negativno utiče na jetru i njenu funkciju čišćenja
organizma. Trebalo bi unositi namirnice niskog glikemičkog indeksa, kao
što je voće, povrće, mahunarke i integralne žitarice. Jedna od namirnica
koju nikako ne treba da konzumirate ukoliko želite da očistite vašu
jetru je kukuruz, kukuruzno brašno i sve proizvode koji se prave od
kukuruza.
2.RECITE ‘’NE’’ ALKOHOLU I CIGARETAMA
Svaku
veću količinu bilo koje namirinice koju unosimo u organizam je štetna.
Posebno se to odnosi na cigarete, alkohol, lekove. Etanol iz alkohola se
metaboliše u jetri i povećava kiselost u njenim ćelijama tako da
smanjuje rezerve šećera i povećava naslage masti. Isto tako ako duži
vremenski period konzumirate alkohol to oslabljuje organizam tako što
utiče na gubitak određenih vitamina, kao što su (A,D,E,K i B) koji su
važni za rad metabolizma i imunog sistema. Trebalo bi da uzimate veće
količine mangana kako biste nadomestili narušenu ravnotežu. Pušenje
uništava antioksidante koji su važni za pravilno funkcionisanje
organizma, dolaze nam iz voća i povrća najviše i oni pomažu da ćelije
ostanu aktivne. Lekovi protiv upale i bola i sintetički hormoni se
razgarđuju u jetri i tako utiču na poremećaj u radu mnogih hormona pa
jetra samim tim uzrokuje mnoge hormonalne poremećaje koji se ispoljavju
prekomernom težinom, zadržavanjem vode u organizmu.
3.OBNOVITE JETRU HRANOM
Kriza jetre se ispoljava pospanošću, usporenim radom creva, depresivnim
raspoloženjem i odsustvom seksualne želje. Ono što treba preduzeti je
obnova tkiva svežim voćem i povrćem, integralnim žitaricama, semenkama,
lekovitim travama, testeninom. Obogatiti ishranu vitaminima. Vitamin A
(peršun, šargarepa, spanać), vitamin C (agrumi, kupus, brokoli), vitamin
E (polen, pivski kvasac) i glutation (avokado, jagode, paradajz,
pomorandže, dinja i breskva) regenerišu jetru i ubrzavaju njen proces
obnove. Ono što predstavlja neprijatelje jetre su: crvena mesa,
kobasice, salame, zreli sirevi, majonez, masni začini koji teraju jetru
na prekovremeni rad. Eliminišite bar mesec dana ovakve proizvode i vaša
tkiva će se obnoviti, a jetra će biti prečišćena. Uz adekvatan unos voća
i povrća u toku dana, nije nepohodno ishranu dopunjavati sa specifičnim
suplementima. Međutim, ukoliko je ishrana neuravnotežena, naročito
tokom marta treba piti vitamin C i vitamin grupe B.
4.OČISTITE JETRU
Ponekad imamo osećaj da je jetra uvećana, tvrda i bolna, a to se
ispoljava njenim prekomernim radom, lošim varenjem, kiselinom u stomaku,
tegobama u gornjem delu stomaka i sve to može da preraste u bolest
koja se zove steatoza tj. masna jetra, ukoliko se na vreme ne preduzmu
određeni koraci čišćenja jetre. Najbolji način čišćenja jetre je
sezonsko voće i povrće posebno salate, rotkvice, artičoke, repa,
mandarine, limun, ananas. U jelovnik treba uvrstiti i mahunarke i biljna
ulja. Ono što verovatno ne znate je da maslačak predstavlja jednu od
najvažnijih lekovitih biljaka za našu jetru. Ona pomaže jetri da se
izbori sa viškom masti u ćelijama. Trebalo bi uzimati 30 kapi tinkture
maslačka 3 puta dnevno mesec dana.