Zeleni smoothie na više načina
Svaki zeleni smoothie se sastoji od 3 dela: zeleniš, voće i tečni
sastojak. Donosimo vam savete kako da pravite ove napitke na mnogo
različitih načina.
Prvi zeleni smoothie osmislila je Ruskinja
Viktorija Butenko. Svi su znali da je zeleniš dobar, ali nisu znali kako
da ga ukombinuju u svakodnevnu ishranu osim sa salatama. Ni mornar
Popaj nije uspio da decu, pa ni odrasle, navede da jedu više “zelene hrane”. Međutim, sa ovim zelenim kašastim napicima sve se promenilo.
Viktorija se hranila sirovom hranom, ali je tražila različite načine da
obogati svoj jelovnik i tu hranu čini ukusnijom. Posmatrala je
čimpanze, za koje se zna da teže obolevaju od mnogih bolesti poput
hepatitisa C ili raka, jer imaju snažan imnunitet. A, čimpnaze jedu
upravo sirovu hranu, zeleniš.
Viktorija je shvatila da je
ljudima potrebno mnogo više “zelenog”, kao i da ga je najbolje uneti u
tečnom stanju. Kada je izmiksala zeleniš shvatila je da nije privlačan
ni ukusom ni mirisom. Međutim, nije odustajala od ideje. Posle nekoliko
dana pročitala je knjigu Džejn Gudal u kojoj je pronašla da su čimpanze
često umotavale voće u listove biljaka i tako ih jeli kao sendvič. Prvi
zeleni smoothie koji je Viktorija napravila bio je kombinacija kelja i
banana. Svoja iskustva zapisala je u knjizi “Revolucija zelenog
smoothia” i očarala armiju ljudi. Nakon godina miksanja, ljubitelji ovih
napitaka došli su do najboljih kombinacija.