PROLJETNA DETOKSIKACIJA
Detoksikacija je postala vrlo važna u današnje doba kad je sve oko nas
puno toksina, a čišćenjem organizma sprečavate nakupljanje toksičnih
materija u tijelu. Iako tijelo ima svoj sofisticirani sistem
detoksikacije, količina toksina kojoj smo izloženi kroz hranu i piće
koje konzumiramo, proizvode koje nanosimo na kožu i zrak koji udišemo ga
preopterećuje, pa mu trebamo pomoći.
Dobrom detoksikacijom ćete smanjiti izloženost toksinima i unijeti u
organizam hranjive materije koje pomažu tijelu da samo ubrza
eliminisanje toksina, te pomažu pri obnovi i njezi iznutra. Uz
kvalitetnu hranu ćelije lakše izbacuju štetne materije, umjesto kojih u
njen sastav ulaze kvalitetne materije koja grade zdravija tjelesna
tkiva.
Što trebate izbaciti iz jelovnika?
Barem na 7 dana
probajte smanjiti ili sasvim eliminisati konzumiranje voćnih i cvjetnih
čajava, kafe, gaziranih pića, alkohola, brze, masne i pržene hrane,
hrane koja sadrži hidrogenizirane masti i transmasne kiseline, šećer i
slatko, procesuiranu hranu i hranu s aditivima. Takođe smanjite unos
mliječnih i pšeničnih proizvoda. Osim što trebate paziti na ishranu
pripazite da na kožu nanosite samo prirodne proizvode, te, ako je
moguće, izbjegavajte izlaganje hemikalijama u kući i vani.
Što trebate uvrstiti u jelovnik?
Svježe voće i povrće, posebno brokulu, kelj, karfiol, repu, integralne
žitarice, pasulj, leću, orašaste plodove i sjemenke. Hranu začinite
svježim biljem, kurkumom i đumbirom.
Pijte vodu, biljni i slabiji zeleni ili bijeli čaj.