petak, 30. rujna 2016.

izbalansiran dnevni jelovnik

Pored pravila ishrane treba znati da pored tih pravila treba da se primeni i pravilan plan ishrane u toku dana.
Ne slušajte: 'Moraš da jedeš piletinu, moraš da piješ kofeinske tablete, moraš iskljucivo ovo da jedeš da ako oceš ovo, ne smeš to nikako itd..' Poznato zar me? To sto pričaju je veoma opterećujuće, veoma skupo i ponekad veoma opasno, opasno u smislu da zbog probirljivih namirnica mozete da naškodite vasem organizmu jer nema neke hranljive sastojke koji se dobijaju iz drugih namirnica.
Evo kako treba da izgleda vas dnevni plan, koliko i kada  možete da jedete.

PRAVILNA ISHRANA

Dnevni plan predlažemo ima pet obroka, od toga su tri glavna obroka (doručak, ručak, večera), i ostala dva obroka je uzina (uglavnom voće).

DORUČAK
Kada se probudite, vas metabolizam je tada u punoj snazi, tada je on najbrži i u stanju je da sve sto mu date on ce da "sažvaće" bez problema. Doručak kao prvi obrok u danu treba da je najkaloričniji, jer vas organizam je celu noć dok ste vi spavali, on je bio bez hrane i zato treba da ga nahranimo. Za doručak uzmite dobar balans ugljenih hidrata (musli, ovsene pahuljice itd...), kao i povrća i proteina, ali čak iako je najkaloričniji obrok to ne znači da treba da se prejedete da ne možete da se pomerite sa stolice, to nije poenta i to dobro naravno. DORUČAK JE NAJBITNIJI OBROK U DANU, i zato ga NE PRESKAČITE.

UŽINA
Moja preporuka za uzinu je da se uzme voće. Zašto? Zato sto voće sadrzi voćni secer, sadrzi vlakna, dobre masti, ugljene hidrate i proteine i pritom je niskokalorično.

RUČAK
Ručak je drugi obrok u danu i zato treba da bude manje kaloričniji od doručka. Gledajte da ručak bude izbalansiran i da ako mozete da za ručak imate kuvano jelo.

UŽINA

Moja preporuka za užinu je da se uzme voce. Zasto? Zato sto voće sadrzi voćni secer, sadrzi vlakna, dobre masti, ugljene hidrate i proteine i pritom je niskokalorično.

VEČERA

Sto se tice večere, to je poslednji obrok u danu. Ona treba da ima najmanje kalorija, jer metablizam je malo spor tada i ne želimo da opteretimo želudac pred spavanje.. Kada je večera u pitanju gledajte da ona ima malo više proteina, a pritom da ima manje ugljenih hidrata (testenina, hleb itd..) i naravno masti (punomasni prozivodi kao što su kačkavalj, sir itd..) Nemojte da slušate i da primenjujete kada vam kažu da treba večera da se preskoči i najkasnije možete da večerate do 8 sati. To je potpuno netačno. Slobodno večerajte, ali neka ta večera bude lagana, puna proteina, i tek 2 sata nakon vecere možete na spavanje.

Ovako treba da izgleda vaš dnevni plan ishrane, nekima je poznat jer ovako su jeli kada su bli mali.

Kako treba da izgleda moja porcija hrane? Koliko treba da jedem?
Dakle ovako, zamislite vaš tanjir kao znak od Mercedesa, podeljen na 3 dela. U jedan deo treba da idu proteini (nrp. meso, riba, jaja, itd..), u drugi ugljeni hidrati (hleb, krompir, grašak, pasulj itd..) a u treći preostali deo treba da ide povrće (krastavac, paradajz, šargarepa itd..)

Na vama je ostalo da napravite kombinaciju jela, sta cete od proteina da jedete, sta od ugljenih hidrata, i sta od povrca. Ja sam vam dao plan, vase je samo da raspodelite namirnice.
Ovakav plan je izbalansiran i veoma teško je da cete se ugojiti u smislu da nabacite salo ako jedete pravilno.