četvrtak, 22. rujna 2016.

zdravo

 Kako živeti zdravo?

Već od svakodnevnog prijateljskog pozdrava - "Zdravo! (Što znači: želim ti da budeš zdrav/zdrava). Kako si? (kako je tvoje zdravlje?)" - otkrivamo da je u našoj kulturi zdravlje vrednost koja je uvek na prvom mestu. Iako smo na rečima svi posvećeni zdravlju, kada pogledamo oko sebe, vidimo nešto sasvim suprotno: koliko malo činimo da budemo zdravi. Dovoljno je zapitati se: šta je mom organizmu potrebno i šta je za mene zaista dobro?

Za početak zdravi stil života obuhvata:
1. dobru hidrataciju organizma- (od 1,5 do 3 litra vode svakodnevno).
2. pravillnu ishranu - (pet manjih obroka u toku dana).
3. fizičku aktivnost - (bar pola sata šetnje svakodnevno).
4. mentalnu relaksaciju - (misli pozitivno, diši lagano i budi opušten).

(1) Čovekovo telo i biće su u tihom i neraskidivom savezu sa vodom. Voda čini oko dve trećine ljudskog organizma, ulazi u sastav svih organa, obezbeđuje neophodnu razmenu materija i pročišćava organizam od nepoželjnih supstanci - detoksikuje. Voda kruži kroz čovekovo telo i probavni sistem, ali se takođe troši i isparava putem znojenja.
Kad se javi žeđ, organizam je već u blagom stepenu dehidracije. Zato je potrebno vodu piti u pravilnim vremenskim intervalima, tj. rehidrirati telo pre, u toku i posle fizičkih napora.
Prvi znaci dehidracije se manifestuju kao: žeđ, umor, vrtoglavica, glavobolja, slabost, tamna boja urina, suvoća usta, gubitak elastičnosti kože, muka i povraćanje, poremećaj termoregulacije. Kod dece: rado pije ponuđenu tečnost, malo mokri, pospano je i razdražljivo, usne su suve, jezik obložen, disanje je ubrzano.
Odrasle osobe treba da piju 1,5 do 3 litra vode svakodnevno. Potrebe za vodom se povećavaju ako dođe do pregrevanja tela (povišena atmosverska temperatura, sport, težak fizički rad). Dojilje: Više od osam čaša vode na dan. Preporučljivo je čaša vode za svaki obrok i za svaki podoj. Odojčad: Ponuditi vodu odojčetu između obroka.
Normalan metabolizam telesnih tečnosti i brza rehidratacija najbolje se postiže kontiunuiranim unosom vode visokog kvaliteta. Potrebno je konzumirati vodu koja je po sastavu najbliža koncetraciji materija u našem telu.