subota, 22. listopada 2016.

banane

Zašto su banane bitne za zdravlje?

Banane su zgodno i veoma zdravo prenosivo jelo. Pune su vitamina, vlakana i ugljenihidrata koji će vam za čas podignuti uspavanu energiju. Osim toga, banane su među najjeftinijim voćem na svetu uprkos dugotrajnom transportu. Naime, proizvodnja i potražnja banana toliko je velika da su cene postale izrazito niske, na dobrobit kupaca.

Unos vlakana izuzetno je bitan za čovekovo zdravlje, jer pravilan unos vlakana osigurava manji rizik od srčanih bolesti, dijabetesa i zatvora, a vlakna će vas držati duže sitim.

Banane su dobar prijatelj dijeta. Sadrži resistentni skrob, vrstu ugljenihidrata koji vam pomaže da se duže osećate sitim. Nakon što osetite glad, možete bez griže savesti posegnuti za bananom jer sadrži svega 100-ak kalorija.

Miris banana mogu smanjiti apetit.

Kalijum je takođe jedan od vitalnih minerala koji između ostalog osiguravaju dobar rad srca i funkcionalne i zdrave mišiće. Vitamin C iz jedne banane zadovoljava 15 posto dnevno preporučene količine, a znamo da je vitamin C važan antioksidans koji pomaže u neutralizovanju štetnih slobodnih radikala. Pomaže i u proizvodnji kolagena koji zajedno drži mišiće, kosti i ostala tkiva. Vitamin B6, kojim su banane bogate, pomoći će telu da stvori aminokiseline koji stvaraju zdrave ćelije. Vitamin B6 preporučuje se trudnicama, ali i muškarcima koji imaju problema s plodnošću.

Kad ste tužni, posegnite za bananom. Osim što imaju oblik osmeha, one zaista sadrže hormon sreće, popularni serotonin. Sadrži i magnezijum, čiji je manjak usko vezan za pojavu depresije, tegobe, iritabilnosti i drugih poremećaja raspoloženja.