srijeda, 20. rujna 2017.

patlidžan

Patlidžan i sva njegova ljekovita svojstva

Patlidžan je jedna od namirnica koja ne sadrži visok nivo pesticida pa njegove zdravstvene prednosti zaista dolaze do izražaja.

Patlidžan sadrži fitonutrijente koji mu daju prepoznatljivu ljubičastu boju. Patlidžan može smanjiti rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti, nekih vrsta raka i srčanog udara. Takođe može spriječiti oštećenja DNA i usporiti proces starenja, piše Kućni lekar.

Prevencija raka

Istraživanja su pokazala da patlidžan ima odlično antikancerogeno djelovanje. Jedno istraživanje je pokazalo da smanjuje dotok krvi i hranjivih materija ćelijama raka i na taj način značajno otežava njihovo širenje.

Štiti mozak

Istraživanja sprovedena na laboratorijskim miševima pokazuju da patlidžan može zaštititi ćelije mozga od štete koju uzrokuju slobodni radikali. Slobodni radikali mogu povećati rizik od nastanka kancerogenih ćelija i poremećaja pamćenja.

Nizak glikemijski indeks

Patlidžan ima nizak glikemijski indeks. To znači da neće uzrokovati nagle promjene kod nivoa šećera u krvi. Patlidžan je odličan za svakodnevnu ishranu svih ljudi, a naročito dijabetičara jer može olakšati kontrolu nivoa šećera u krvi.

Pospješuje mršavljenje

Patlidžan sadrži jako malo kalorija i odličan je za gubitak kilograma. Odličan je izvor vlakana pa će ubrzati proces stvaranja osjećaja sitosti. Takođe, sačinjen je od velikog postotka vode, a to znači dobra hidratacija cijelog tijela.

Sadrži malo ugljenihidrata i masti

Patlidžan sadrži jako malo ugljenihidrata i masti. Zapamtite da dodavanjem ulja, sira ili jaja, patlidžan više nije niskokaloričan obrok. Ako želite izgubiti suvišne kilograme, svakako pripazite uz koje namirnice pripremate patlidžan.

Smanjuje hroničnu upalu u tijelu

S obzirom da sadrži moćne antioksidante, patlidžan će pomoći pri smanjenju hronične upale u tijelu i ublažiće simptome bolesti kao što je artritis. Istraživanja su pokazala da hronična upala u tijelu može povećati rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti i nekih vrsta raka.

Snižava holesterol i krvni pritisak

Istraživanja sprovedena na laboratorijskim miševima su pokazala da sok od patlidžana značajno smanjuje holesterol. Takođe, pokazalo se da sok od patlidžana opušta arterije i na taj način smanjuje nivo krvnog pritiska.

Odličan je izvor gvožđa

Gvožđe je važno za svaku tjelesnu funkciju, ali previše gvožđa može uzrokovati previsok nivo holesterola i oštećenja zglobova. Patlidžan će vašem tijelu osigurati onoliko gvožđa koliko mu zaista i treba, bez ikakvog rizika od nastanka oštećenja tjelesnih funkcija.