ISTRAŽIVANJE:
Šta je bolje: ČIA ili sjemenke LANA?
„Da li može neko da mi napravi poređenje lan – čia semenke? Imam utisak da su sličnih svojstava, a postoji razlika u cijeni“?
Ovo pitanje je prije petnaestak dana postavila jedna gospođa kao
komentar na tekst o omega-3 masnim kiselinama. Dala sam kratak odgovor,
ali pošto je pitanje vrlo interesantno smatram da zaslužuje opširnije
objašnjenje koje će vam, vjerujem, biti od koristi, posebno ako
razmišljate na sličan način.
I sama se često pitam zašto su nam te
egzotične biljke neobičnih naziva postale toliko privlačne? Iskreno
vjerujem da lekovitu moć imaju i one biljke koje rastu na području na
kojem živimo. Čini mi se da smo pomalo zaboravili na ogromno bogatstvo
biljaka koje rastu na našem podneblju. Kvalitetne su koliko i ove
egzotične, ali eto, nijedna od njih nema etiketu superhrane.
Hajde da uporedimo ove dvije interesantne sjemenke – lan i čia (chia).
Navešću zdravstvene dobrobiti koje se pripisuju čia semenkama i uporediti sa lanom.
1. Sadrže omega-3 masne kiseline
Tačno. Ali ove masne kiseline se nalaze i u lanenom sjemenu, čak u
nešto većoj količini. Mala prednost čia semenki u odnosu na lan je što
se ne moraju mljeti da bi organizam iskoristio ove masne kiseline.
Mljevenje ne bi trebalo da predstavlja veći problem, a ako baš ne možete
da meljete, kupite samljeven.
Sadržaj MASTI na 100 g semena:
Čia sjeme
Ukupne masti 31 g mononezasićene 2,1 g polinezasićene 23,3
omega-3 17, 5 g
omega-6 5,7 g
Lan
Ukupne masti 42 g mononezasićene 7,5 g polinezasićene 28,7 g
omega-3 22,8 g
omega-6 5,9 g
2. Poboljšavaju probavu
Tačno. Ali isto to rade i lanene sjemenke. Oba sjemena imaju veliku
količinu dijetetskih vlakana te otuda i ovo svojstvo. Istina, čia sjeme
ima nešto veću količinu vlakana, ali to ne umanjuje vrijednost lana.
Dugogodišnja tradicija upotrebe lana u ovu svrhu potvrđuje njegovo
dejstvo. Mnogi su se riješili opstipacije na jednostavan način baš
zahvaljujući lanenom semenu.
VLAKNA 100g
Čia seme 38 g
Lan 27g
3. Regulišu nivo šećera
Tačno, baš kao i laneno sjeme i opet zahvaljujući vlaknima koja
usporavaju apsorpciju i stabilizuju nivo šećera. Sadrže više vlakana,
ali dosta ih sadrži i lan.
4. Dobre su za zdravlje kostiju i zuba, jer sadrže velike količine kalcijuma i magnezijuma.
KALCIJUM i MAGNEZIJUM na 100 g
Čia seme
Kalcijum 631 mg magnezijum 335 mg
Lan
Kalcijum 255 mg Magnezijum 392 mg
Stavka u kojoj prednjači čija sjeme je količina kalcijuma. Lan sadrži nešto više magnezijuma.
5. Čia semenke sadrže proteine
Tačno, ali manje nego lan.
PROTEINI 100 g
Čia seme 16 g
Lan 18 g
6. Stvaraju osećaj sitosti
Lan takođe, opet zbog vlakana, a rekoh da ih sadrži sasvim dovoljno.
7. Ne sadrže gluten
Ne sadrži ni lan, kao ni ostale sjemenke jer gluten sadrže samo određene vrste žitarica.
8. Ne sadrže holesterol
Naravno, jer ga ne sadrži nijedna namirnica billjnog porekla.
9. Mogu zameniti jaje u receptima
Baš kao i lan. Kašičica čia sjemena pomiješana sa tri kašike vode
mijenja jedno jaje. U slučaju lana koristi se jedna kašika sjemena i
tri kašike vode. I jedno i drugo sjeme treba ostaviti u vodi dok ne
pusti sluz.
10. Daju trenutno energiju. Moguće.
I šta
da vam kažem na kraju, ako volite egzotiku i možete to sebi da
priuštite – o.k, koristite čia sjeme. U suprotnom ne brinite, imate
sasvim odgovarajuću zamjenu po povoljnoj cijeni.
(Izvor: Zdrava hrana)