ponedjeljak, 17. listopada 2016.

za i protiv org. hrane

 Za i protiv organske hrane

Ljudi koji se odluče da pređu na organsku ishranu najčešće to rade jer misle da hrana koja je proizvedena organski ima bolji ukus, i/ili veruju da je bezbednija, hranljivija, da se sa životinjama postupa humanije ili da manje šteti okolini. Međutim, neka od ovih shvatanja su pogrešna i zapravo nisu tačna.
Bez obzira na to, prodaja organske hrane raste iz godine u godinu. Veruje se da je taj porast prodaje rezultat povećanja svesti potrošača o upotrebi pesticida, kao i o tome kako se hrana proizvodi i koliki je put prevalila dok nije stigla do potrošača.
Mi smo odlučili da sastavimo ovaj vodič i damo par razloga za i protiv, kako bismo vam pomogli prilikom kupovine organske hrane.

Zašto da kupujete organsku hranu:
- Organska hrana je bolja za okolinu; na farmama koje proizvode ovakvu hranu možete naći mnogo različitih vrsta biljaka, kao i životinja.
- Proizvodi od organske hrane ne sadrže trans masnoće, za razliku od proizvoda proizvedenih od neorganske hrane. Trans masnoće se vezuju za razna srčana oboljenja – tako da je odluka da pređete na organsku hranu dobra za vaše srce.
- Ako ste zabrinuti kako se postupa sa životinjama, onda je izbor organske hrane dobra ideja. Organsko stočarstvo i živinarstvo podrazumeva da se životinje hrane prirodnom hranom i da se slobodno kreću po farmi, a nisu zatvorene u minijaturne boksove.
- Genetski modifikovani usevi nisu dozvoljeni prema organskim standardima.
- U organskoj hrani je nivo pesticida mnogo manji, jer je u proizvodnji dozvoljen samo veoma mali broj hemikalija. Međutim, ovde je važno naglasiti da se hrana sa niskim sadržajem pesticida može dobiti i standarnim, neorganskim načinom proizvodnje.

Zašto da ne kupujete organsku hranu:
- Organska hrana se kvari mnogo brže, jer ne sadrži veštačke prezervative i nije ozračena.
- Organska hrana je skuplja od neorganske.
- Mnogi misle da u proizvodnji organske hrane nije dozvoljena nikakva hemija. Suprotno opštem shvatanju, ograničen broj hemikalija je dozvoljen i u proizvodnji organske hrane.
- Razna istraživanja sprovedena u Engleskoj, Francuskoj i Švedskoj pokazala su da organska hrana nije ništa zdravija i hranljivija od neorganske.

Kupovina organske hrane
Pre odluke da pređete na organsku hranu, trebalo bi da izbalansirate svoju ishranu. Pokušajte da jedete više voća i povrća, kao i hranu sa dosta skroba (kao što su hleb, pirinač, testenina, musli i krompir). Gledajte da imate dva obroka hrane sa proteinima i dva mlečna obroka sa niskim sadržajem masnoće. Ako se hranite ovako, unosićete manje masti i šećera.

Kada ste uspeli da izbalansirate ishranu, pokušajte da u nju uključite i organsku hranu:
- Jedite organski spanać, zelenu salatu, kupus i krompir, jer imaju veće količine vitamina C, magnezijuma, gvožđa i fosfora od svojih neorganskih ekvivalenata.
- Kuvajte supe od organskog povrća. Istraživanja pokazuju da supa pripremljena od organskog povrća sadrži skoro šest puta više salicilne kiseline od one napravljene od neorganskiog povrća. Salicilna kiselina pomaže u borbi protiv raka creva i arteroskleroze.
- Jedite organske jabuke. Neke neorganske jabuke se prskaju i do 16 puta sa 36 različitih pesticida – a ti pesticidi se jako teško mogu otkloniti iz voća i povrća, bez obzira koliko dobro ih perete.
- Kupujte organsko meso. Prilikom ovakvog uzgajanja, sa životinjama se postupa mnogo humanije.

Porast potrošnje organske hrane
Najverovatnije je da će prodaja organske hrane nastaviti da raste u bližoj budućnosti. Bilo da se odlučite da pređete na organsku ishranu ili ne, bitno je da imate na umu balans u ishrani. Za zdravu ishranu je najvažnije da uzimate dovoljno raznovrsne hrane iz svih pet grupa namirnica, bilo da su one organske ili ne.