utorak, 12. ožujka 2019.

bolovi

PRIRODNI LEKOVI PROTIV BOLOVA

Prirodni lekovi protiv bolova su najcesce raznorazni biljni analgetici koji mogu imati vaznu ulogu kod ublazavanja boli. Biljni analgetici su se u mnogim situacijama pokazili kao idealno resenje, s obzirom na cinjenicu da je veoma tesko pronaci idealan sinteticki analgetik koji bi trebao delovati protiv bolova, bez dodatnog uticaja na druge bitne elemente centralnog nervnog sistema (svest, motorika, senzorna percepcija...). Nije zanemarljiv ni njihov negativan uticaj na sluzokozu zeluca.
Tako se u biljnom svetu nalazi mnostvo biljaka koje imaju moc da ublaze bolove a da pri tom ne uzrokuju paralelne nezeljene nuspojave. Najcesce se upotrebljavaju kao prirodni lekovi protiv bolova u zglobovima kod artritisa, ledjima, kod fibromijalgije, zatim protiv glavobolje i menstrualnih bolova, pa tek onda protiv svih ostalih bolnih stanja. Evo najpoznatijih biljnih lekova koji mogu zameniti konvencionalne analgetike i osloboditi vas bolova.

Prirodni lekovi protiv bolova

1. Eukaliptus (Eucalyptus globulus): Ulje eukaliptusa je biljni analgetik, koristi se spolja za ublazavanje bolova kod reumatizma, artritisa, lumbaga, neuralgije. Pored toga, ono je odlicno sredstvo za inhalaciju a takodje odbija insekte (muve, komarce, mrave...).

2. Bela vrba (Salix alba): Ova biljka je jedan od najmocnijih prirodnih lekova protiv bolova. Poznata je po visokom sadržaju salicina koji se nalazi u kori drveta (prirodna supstanca koja veoma efikasno ublazava bolove raznog porekla).

3. Idjirot (Acorus calamus): Jos jedna biljka sa analgetskim delovanjem. Upotrebljava se kao lek protiv bolova u zglobovima kod reume i artritisa. Lekoviti deo biljke je koren koji inace ima sirok spektar lekovitih dejstava. Kada se koristi protiv bolova u zglobovima primenjuje se spolja i nanosi direktno na bolna mesta. Za te svrhe od korena biljke se spravlja kasasta masa ili ulje. Treba znati da idjirot ima i sedativno dejstvo, pa ga oralno ne treba primenjivati na svoju ruku, jer je potrebno strogo voditi racuna o doziranju.

4. Sumska paprat (Dryopteris fragrans): U narodnoj medicini sumska paprat ima siroku primenu, a izmedju ostalog zna se da deluje kao analgetik, korisna je i kao sredstvo za ublazavanje stresa i lecenje razlicitih neuroloskih poremecaja.

5. Pelen (Artemisia absinthium): Zovu ga jos i gorki pelin - biljka koja ima analgetsko dejstvo kada su u pitanju bolovi u zelucu, upale debelog creva, uganuca i modrica.

6. Kamilica (Matricaria chamomilla): Ovo je jedna od najpoznatijih biljaka na nasim prostorima. Pitoma, blagotvorna i bezopasna. Kada se razumno upotrebljava potpuno je bezbedna, cak i za bebe. Zato je caj od kamilice jedan od prvih cajeva koji se daje bebama za ublazavanje stomacnih grceva. Kod odraslih osoba isto tako ublazava bolove u stomaku, glavobolju i migrenu, a zenama je dobrodosao prirodni lek protiv menstrualnih bolova.

7. Arnika (Arnica montana): Oblozi od arnike upotrebljavaju se spolja za vidanje rana, a ujedno i za ublazavanje bolova na ranjenim mestima, kao i protiv bolova u misicima i tetivama.

8. Akupunktura: Ukoliko ipak niste zadovoljni ili nemate poverenja u gore navedene biljne lekove protiv bolova, mozete se odluciti za jos jedan vid alternativne medicine, a to je akupunktura. Iskustveno i naucno je dokazano da ova metoda lecenja ubedljivo najbolje rezultate daje upravo tada kada je u pitanju otklanjanje bolova, razlicitih uzroka i porekla. Jos jedna prednost akupunkture je sto dejstvo tretmana traje duze od analgetskog delovanja hemijskih supstanci. Skorasnja istrazivanja u Sjedinjenim Americkim Drzavama dala su izvanredne rezultate. Naime, nakon 6 meseci akupunkture uz redovne tretmane od 2 puta nedeljno, pacijenti koji boluju od reumatoidnog artritisa imali su smanjen bol u kolenima za 40%. A za dalje odrzavanje postignutog rezultata bio im je dovoljan samo jedan tretman mesecno. Prema dosadasnjoj statistici za otklanjanje akutnih bolova obicno je potrebno od 5 do 8 tretmana; a protiv hronicnih bolova od 8 do 15 tretmana donose olaksanje.

 Idjirot (Acorus calamus)