nedjelja, 3. ožujka 2019.

čaj od zobi

Čaj od zobi – ljekovita svojstva i priprema

Zobeni čaj je neutralnog okusa i obično se pije uz dodatak meda, cimeta, vanilije ili recimo sljeza i kadulje. Zobeni čaj može se piti i u većim količinama, npr. tako da se ujutro napravi određena količina koja se pije tijekom dana.

Čaj od zobi je zdrav, podiže spremnost imunološkog sustava pa ga u zimu pijemo kako se ne bismo razboljeli, a u proljeće kako bismo dobili dodatnu energiju.

Čaj od zobi – ljekovita svojstva

Zob (lat. Avena sativa) je jedna od najbogatijih žitarica kada je riječ o hranjivijim sastojcima. Uz to, sadrži više masnoće od pšenice, ali i više lako probavljivih bjelančevina te ugljikohidrata (posebno škrob i njegove produkte koji su nam potrebni za energiju). Također je bogata vlaknima koja su topljiva u vodi.

Zob možemo pronaći u dva različita oblika, odnosno bez ljuske i u ljusci. Zob čije je sjeme bez ljuske je potrebno očistiti tako da se skinu dlačice sa sjemenke, a zob čije je sjeme u ljusci je potrebno dodatno ljuštiti kako bi se mogle skinuti dlačice sa sjemenke.

U svakom slučaju, dlačice sa sjemenki je obvezno potrebno skinuti i očistiti kada je u pitanju priprema zobi za ljudsku prehranu, a za pripremu čaja od zobi se koristi neoljuštena zob kojoj je sačuvana vanjska ovojnica zbog bolje hranjivosti.

Na primjer, za proizvodnju zobenih pahuljica, žitaricu je potrebno napariti na visokoj temperaturi. No, postoji i tzv. hladni način pripreme istih koji se sastoji samo od prešanja, odnosno bez korištenja pare i visoke temperature. Kod ostalih žitarica ovakav način nije moguć zato što su im sjemenke pretvrde.

Čaj od zobi ima brojna ljekovita svojstva, a u nastavku ćemo ukratko navesti i objasniti samo neka od njih.

Čaj od zobi za mršavljenje

Zob ima najviše hranjivih tvari od svih žitarica, a najmanje kalorija. Uz to, bogata je vitaminom B1, bjelančevinama, ugljikohidratima, fosforom iželjezom. Svakodnevno konzumiranje čaja od zobi rezultirat će opskrbom tijela s dovoljno potrebnih hranjivih sastojaka.

Zahvaljujućim sporom oslobađanju energije, držat će Vas duže poletnima i sitima. Drugim riječima, jedna šalica čaja od zobi ujutro će Vas opskrbiti s dovoljno potrebne energije do sljedećeg zdravog obroka, a zahvaljujućitopljivim vlaknima će prirodno regulirati razinu šećera u krvi tijekom dana što će djelovati na duži osjećaj sitosti.

Čaj od zobi za bubrege

Svi čajevi potiču rad bubrega, ali čaj od zobi djeluje kao prirodni diuretikupravo zbog topljivih vlakana koja povećavaju volumen stolice i olakšavaju ispražnjavanje te tako djeluju na zdravlje probave.

Zobeni čaj podržava rad bubrega na način da potiče izlučivanje viška tekućine iz tijela putem urina što znači da je ujedno dobar čaj od zobi za sterilan urin, ali i za prevenciju pojave hemeroida. Zahvaljujući svemu navedenom, čaj od zobi za urinarne infekcije je definitivno odličan izbor.

Čaj od zobi – kolesterol

Zobeni čaj se priprema od zobenih pahuljica koje u ovojnici zrna sadrže izrazito važan betaglukan koji snižava razinu kolesterola. On veže na sebe žučne kiseline koje imaju važnu ulogu u nastajanju kolesterola u tijelu te ih izbacuje iz organizma.

Osim za snižavanje kolesterola, betaglukan je poznat po učinkovitom podizanju imuniteta organizma.

Čaj od zobi za jetru

Čaj od zobi je izrazito dobar za zdravlje jetre. Naime, zob sadržiaminokiseline koje mogu pomoći jetri da proizvede izrazito važan fosfolipid lecitin. Njegova glavna uloga je upravo u odvajanju masnoće iz jetre u probavni sustav.

Drugim riječima, zob sprječava nastajanje masnoća u jetri te djeluje na njezinu detoksikaciju.

Čaj od zobi – dijabetes

Čaj od zobi se često preporučuje dijabetičarima zato što sadrži betaglukankoji djeluje na povećanje tolerancije na glukozu koja se oslobađa iz škroba. Iako sadrži fruktozu u malim količinama, njoj nije potreban inzulin za ulazak u stanice.

Upravo zato dijabetičari mogu konzumirati zobeni čaj, a često im se i preporučuje kao i onima s visokim kolesterolom te visokim krvnim tlakom.

Čaj od zobi za živčani sustav

Čaj od zobi je izrazito dobar za osobe koje imaju problema sa živčanim sustavom upravo zato što sadrži masne kiseline, glukozu, fosfor, lecitin ivitamin B1 za pravilan rad neurona.

Čaj od zobi sadrži i alkaloid avenin koji djeluje kao sedativ zbog čega se preporučuje kod umora, iscrpljenosti, nesanice i depresije. Zahvaljujući svojem umirujućem djelovanju na organizam, dobra je za sve one koji se nalaze u stresnim i uznemirujućim okolnostima.

Čaj od zobi s dodatkom cimeta i vanilije – recept za pripremu

Za četiri čaše napitka potrebno Vam je:

2 velike žlice zobi,
jedan štapić cimeta (može i cimet u prahu),
6 – 8 dcl vode,
jedna žlica meda,
2 male žličice vanilijinog ekstrakta.

Priprema:

U lončić stavite zobene pahuljice, štapić cimeta i vodu te dovedite vodu do vrenja. Kad zavrije kuhajte još 10 minuta na laganoj vatri. Ugasite vatru i pričekajte da se ohladi na 40 °C i tek tada dodajte vaniliju i med (med nikad nemojte dodavati u vruće napitke jer mu se tako gube ljekovita svojstva). Ocijedite zob i servirajte.

Ovaj čaj možete prirediti i bez dodataka (samo od zobi), a u čaj možete dodati i malo kadulje koja je dobra protiv infekcija.

Čaj od zobi – nuspojave

Za čaj od zobi je zaista teško pronaći bilo kakva štetna djelovanja na organizam pa se tako pokazalo da dosad nije imao nikakvih značajnih nuspojava na svoje korisnike. Zahvaljujući zdravim sastojcima, čaj od zobi djeluje dobro apsolutno na sve pa čak i na dijabetičare, osobe alergične na mlijeko i mliječne proizvode te mnoge druge.