ponedjeljak, 4. ožujka 2019.

narandža

POMORANDŽA ZIMI I LETI

Pomorandza je veoma znacajno voce u ishrani i prehrambenoj industriji. Ona sadrzi: vitamin C, etarsko ulje, gorke kiseline, tanin, kalijum, hesperidin, gorki i kristalni glikozid, jabucnu i limunsku kiselinu, pektin, sluz i drugo. Obolelima od secerne bolesti dobro ce doci da svakog jutra popiju casu soka od pomorandze. Jos je bolje ako je sok mesavina pomorandze, limuna i grejpfruta, jer ova kombinacija pospesuje razmenu materija i regulise varenje. Pomorandza u sebi sadrzi šecere, ali ima nizak glikemijski indeks (40). To znaci da sve dok se ne jede u velikim kolicinama u jednom trenutku, ona nece naglo podici nivo šecera u krvi i dovesti do problema s insulinom ili gojaznosti. Jedna oljustena pomorandza, ukoliko je teska 100 grama ima oko 45 kalorija.

Japanski dijetolozi smatraju da pomorandza ima dva vrlo bitna svojstva: oksigensko delovanje vitamina C i bio-stimulativno na kozu tela i strukturu misica, zbog prisustva vitamina A, vitamina grupe B, zatim D i PP vitamina. Dve studije u Japanu pokazale su da pomorandza smanjuje rizik od nastanka raka jetre. To svojstvo mahom je pripisano vitaminu A i karotenoidima.

Pomorandza povoljno deluje protiv arterioskleroze i visokog krvnog pritiska, a prema najnovijim saznanjima umanjuje mogucnost nastanka raka pluca. Zatim, redovno ispijanje soka od pomorandze sprecava bolesti bubrega i smanjuje rizik od pojave bubrežnih kamenaca.
Iako je kiselog ukusa, pomorandza sadrži mnoge alkalne minerale koji pomažu kod uspostavljanja zdravog nivoa kiselosti organizma nakon varenja. U tom smislu, ovo voce je slicno limunu koji je jedan od najvažnijih baznih namirnica koje imamo na raspolaganju.

Kora pomorandze je takodje lekovita. Upotrebljava se za negu koze a narocito je pogodna za negovanje grudi. U te svrhe obicno joj se dodaju sojino ulje, med, propolis i druge materije. Najpoznatiji prirodni lek od pomorandze u ciji sastav ulazi i kora je sirup za kasalj.

U kozmetici je poznato etarsko ulje pomorandze koje se upotrebljava kao sastojak za razne kreme i maske za lice. Osim toga, ono regulise rad želuca, ublazava stres i popravlja raspoloženje.
U prehrambenoj industriji priprema se veoma ukusan sok od pomorandze, sam ili u odgovarajucim kombinacijama s drugim kiselim vocem. Sok od pomorandze je jedan od najpopularnijih sokova na planeti a ukus pomorandze je kod ljudi treci najdraži ukus - odmah nakon cokolade i vanile. Mada su kod nas asocijacija za zimske dane, ovo voce je idealan izbor i zimi i leti. Preko zime u vidu svezih plodova a leti kao osvežavajuci napitak. Za svako doba moze se pripremiti ukusna kandirana kora od pomorandze, i naravno jos mnogo toga...

Inace, pomorandza je poreklom iz Indije i juzne Kine. Stari Grci i Rimljani nisu poznavali pomorandzu. Danas je Brazil najveci proizvodjac citrusa a samim tim i pomorandzi. Ova zemlja ima proizvodnju od 17,8 miliona tona citrusnog voca godišnje.