ponedjeljak, 11. ožujka 2019.

ruzmarin - recepti

Ljekoviti čaj od ruzmarina

Čaj od ruzmarina može biti koristan za mnoge stvari. Uspešno ublažava upale, i zahvaljujući antioksidantnim svojstvima može sprečiti i nastanak karcinoma. Osim toga, odličan je za kosu i kožu.

Sa druge strane, čaj od ruzmarina ima i neželjena svojstva – može pogoršati anemiju, izazvati alergije i veoma je rizičan za trudnice i dijabetičare.

Kako napraviti čaj od ruzmarina?

Ruzmarin caj - recept

Priprema čaja od ruzmarina je veoma lako.  Potrebno je samo da imate sve potrebne sastojke.

Čaj od ruzmarina sa medom recept

Za dve šolje čaja od ruzmarina potrebni su vam sledeći sastojci:
- tri kafene kašičice meda
- jedna do dve grančice svežeg ruzmarina ili 1-2 kašičice sušenog ruzmarina
- dve šolje ključale vode

Kako napraviti čaj?
Prvo izlomite biljku na vrlo male komadiće. Prokuvajte ruzmarin u vodi. Ako želite, dodajte med odmah.  Kada čaj počne da ključa, isključite ringlu i za pet minuta procedite čaj. Ako želite jači čaj, iznječite ruzmarin u vodi u kojoj se kuvao pre ceđenja.

Ljekoviti čajevi od ruzmarina i drugih ljekovitih biljaka

Čajna mješavina za bolje pamćenje:

Ruzmarin (Rosmarinus officinalis) 30g
Maslačak (Taraxacum officinale) 30g
Žalfija (Salvia officinalis) 20g
Bosiljak (Ocymum bassilicum) 20g
Sve biljke pomiješati pa tri kafene kašike preliti sa pola litra ključale vode, promiješati, poklopiti i ostaviti da odstoji pola sata. Procijediti i popiti u toku dana. Odlični rezultati postižu se kombinovanjem ovog čaja sa ekstraktom ginka (Ginko biloba). Preporučene doze su do 250mg dnevno.

Antioksidantna mješavina za usporavanje starenja:

Ruzmarin (Rosmarinus officinalis) 40g
Majčina dušica (Thymus serpillium) 30g
Divlji kesten (Aesculus hippocastanum) cvet 30g
Žalfija (Salvia officinalis) 20g
Matičnjak (Melissa officinalis) 20g
Sve biljke pomiješati, pa tri supene kašike preliti sa 750ml ključale vode, promiješati, poklopiti i ostaviti da odstoji pola sata. Procijediti i popiti u toku dana.

Čajna mješavina protiv angine pektoris:

Matičnjak (Melissa officinalis) 30g
Odoljen (Valeriana officinalis) 20g
Glog (Crataegus oxyachanta) 20g
Ruzmarin (Rosmarinus officinalis) 15g
Angelika (Angelica arhangelica) 15g
Sve biljke pomiješati pa tri kafene kašike preliti sa pola litra ključale vode, promiješati, poklopiti i ostaviti da odstoji pola sata. Procijediti i popiti u toku dana.

Čajna mješavina protiv artritisa:

Vrbova kora (Salix alba) 30g
Ruzmarin (Rosmarinus officinalis) 30g
Maslina list (Olea europea) 30g
Kopriva (Urtica dioica) 10g
Sve biljke pomiješati pa tri supene kašike preliti sa 750ml ključale vode, promiješati, poklopiti i ostaviti da odstoji pola sata. Procijediti i popiti u toku dana.

Ulje za masažu skalpa:

U pola litra maslinovog ulja staviti po šaku usitnjenih svježih listova ruzmarina, žalfije i oraha. Dobro zatvoriti teglu ili flašu i ostaviti da stoji na suncu četiri nedelje uz češće mućkanje. Nakon tog vremena ulje procijediti i čuvati dobro zatvoreno, na hladnom mestu. Dobro izmasirati kožu glave i ostaviti da ulje djeluje najmanje jedan sat. Nakon toga oprati kosu na uobičajeni način. Ako imate plavu kosu onda orahov list zamijenite cvjetovima kamilice. Vrlo je važno da biljke i posuda ne budu nimalo vlažne jer će vam se ulje užegnuti. Ovo ulje možete dobiti i na jednostavniji način, tako što ćete u pola litra maslinovog ulja dodati po 30 kapi etarskih ulja ruzmarina i žalfije i dobro promućkati.