Maja Volk savetuje: Napravite slatku večeru bez griže savesti
Ona ne robuje dekoracijama i vizuelnim efektom hrane, ali zato svaki
zalogaj budi čaroliju u ustima, a ono što je najbitnije – na pravi način
hrani ćelije našeg tela.
Ovoga puta je pravila tortu koja se očas posla pojela. Kada smo je
pitali po čemu je tako specijalna, odgovorila nam je: “Torta u sirovoj
hrani nije slatkiš od kojeg imaš grižu savest i ne izaziva depresiju,
već lučenje serotonina u mozgu. To je kompletna hrana i jedino u ovoj
hrani možete da kažete detetu: “Sine, majka je spremila tortu za
večeru”.
U kori torte se nalaze orašasti plodovi, kokosovo ulje i urme.
– Dakle, ima ugljene hidrate jer su urme najslađe voće na svetu, ali
nisko glikemijski broj i lako se otpušta u krvi šećer, što znači da mogu
i dijabetičari da je jedu. Orašasti plodovi (suncokret, badem, lešnik…)
su proteini i najbolje masti omega 3, omega 6 i omega 9, snižavaju
holesterol, a učestvuju u izgradnji novih ćelija. Kokosovo ulje je
najfantastičnije ulje na svetu jer ima 24 kovalentne veze i učestvuje u
obnavljanju mozga što znači da se prave neuroni. Odličan je za kožu,
antiseptik, antibakterijski je možete sa njim i da perete zube i da vam
bude čista usna duplja – kaže Maja.
U filu se nalazi sirovi kakao koji je najveći izvor magnezijuma,
cinka i gvožđa na planeti. U fil se stavlja i rogač (azijski kakao bez
kofeina), med, indijski orah, banana i kokosovo ulje da spoji sastojke
kako bi fil bio “krem de la krem”.