ponedjeljak, 20. studenoga 2017.

slatki recept

 Maja Volk savetuje: Napravite slatku večeru bez griže savesti

Ona ne robuje dekoracijama i vizuelnim efektom hrane, ali zato svaki zalogaj budi čaroliju u ustima, a ono što je najbitnije – na pravi način hrani ćelije našeg tela.
Ovoga puta je pravila tortu koja se očas posla pojela. Kada smo je pitali po čemu je tako specijalna, odgovorila nam je: “Torta u sirovoj hrani nije slatkiš od kojeg imaš grižu savest i ne izaziva depresiju, već lučenje serotonina u mozgu. To je kompletna hrana i jedino u ovoj hrani možete da kažete detetu: “Sine, majka je spremila tortu za večeru”.

U kori torte se nalaze orašasti plodovi, kokosovo ulje i urme.
– Dakle, ima ugljene hidrate jer su urme najslađe voće na svetu, ali nisko glikemijski broj i lako se otpušta u krvi šećer, što znači da mogu i dijabetičari da je jedu. Orašasti plodovi (suncokret, badem, lešnik…) su proteini i najbolje masti omega 3, omega 6 i omega 9, snižavaju holesterol, a učestvuju u izgradnji novih ćelija. Kokosovo ulje je najfantastičnije ulje na svetu jer ima 24 kovalentne veze i učestvuje u obnavljanju mozga što znači da se prave neuroni. Odličan je za kožu, antiseptik, antibakterijski je možete sa njim i da perete zube i da vam bude čista usna duplja – kaže Maja.

U filu se nalazi sirovi kakao koji je najveći izvor magnezijuma, cinka i gvožđa na planeti. U fil se stavlja i rogač (azijski kakao bez kofeina), med, indijski orah, banana i kokosovo ulje da spoji sastojke kako bi fil bio “krem de la krem”.