Recept za sirovu bajaderu
• 250 gr domaćeg oraha – potapan preko noći (još je lepše ako ga dehidrirate)
• 250 gr lešnika dehidriranog, mlevenog
•
10 sup.kaš. javor sirupa kao zaslađivača. Ipak, ovaj recept možete
praviti i sa svežim urmama. Probajte i vidite šta vam se više dopada.
• 40 gr kakao butera
• 3-4 pune kk kakao praha
Samleti
odvojeno orah i odvojeno lešnik. U masu od oraha dodati kakao prah
pomešan sa javor sirupom i otopljenim kakao buterom (20 gr). U lešnik
dodati javor sirup i otopljen kakao buter (20 gr), i on ostaje svetliji
deo bajadre.
Formirati lopte od obe mase i staviti
svaku loptu u kesu za zamrzivač, rastanjiti oklagijom u ploču na prst
debljine (preko te kese i oblikuje se prema kesi. Odložiti u frižider da
se malo stegne. Nakon toga, rasecite kese, pažljivo izvadite, stavite
tamnu ploču dole, a svetlu gore. Pažljivo pomalo pritisnite pristima.
Vratite u frižider.
Za glazuru:
40
gr kakao butera, 30 gr kakao praha, 2 kk javor sirupa, 1 kk kokosovog
ili lešnikovog ulja sjediniti na pari. Na ohlađenu ploču bajadere, na
gornji, svetliji deo, rasporediti glazuru. Ostaviti da se dobro ohladi.
Prilikom sečenja voditi računa da se zagreje nož da glazura ostane cela
(da ne puca prilikom sečenja). Seći na kocke – pravougaonike željene
veličine. Čuvati u frižideru.
Margareta Vesna Agape