nedjelja, 12. studenoga 2017.

bajadera

Recept za sirovu bajaderu

• 250 gr domaćeg oraha – potapan preko noći (još je lepše ako ga dehidrirate)

• 250 gr lešnika dehidriranog, mlevenog
• 10 sup.kaš. javor sirupa kao zaslađivača. Ipak, ovaj recept možete praviti i sa svežim urmama. Probajte i vidite šta vam se više dopada.
• 40 gr kakao butera
• 3-4 pune kk kakao praha

Samleti odvojeno orah i odvojeno lešnik. U masu od oraha dodati kakao prah pomešan sa javor sirupom i otopljenim kakao buterom (20 gr). U lešnik dodati javor sirup i otopljen kakao buter (20 gr), i on ostaje svetliji deo bajadre.

Formirati lopte od obe mase i staviti svaku loptu u kesu za zamrzivač, rastanjiti oklagijom u ploču na prst debljine (preko te kese i oblikuje se prema kesi. Odložiti u frižider da se malo stegne. Nakon toga, rasecite kese, pažljivo izvadite, stavite tamnu ploču dole, a svetlu gore. Pažljivo pomalo pritisnite pristima. Vratite u frižider.

Za glazuru:
40 gr kakao butera, 30 gr kakao praha, 2 kk javor sirupa, 1 kk kokosovog ili lešnikovog ulja sjediniti na pari. Na ohlađenu ploču bajadere, na gornji, svetliji deo, rasporediti glazuru. Ostaviti da se dobro ohladi. Prilikom sečenja voditi računa da se zagreje nož da glazura ostane cela (da ne puca prilikom sečenja). Seći na kocke – pravougaonike željene veličine. Čuvati u frižideru.


 Margareta Vesna Agape