ponedjeljak, 20. studenoga 2017.

Maja Volk

EXCLUSIVE INTERVIEW // Maja Volk:

BOOMERANG: Pročitao sam jedan mali siže Vaše biografije, koji je ostavio veoma jak utisak na mene. Rekao bih, priča vredna kamere. Da li planirate nešto ovog tipa, načuo sam da pišete knjigu o svom životu?
Maja: Kako nameravam da živim 130 godina, onda još nisam stigla ni do polovine, pa nema smisla da sada započinjem sumiranje života. Što se tiče moje biografije do sada, knjiga je pri kraju ali ne iz moga pera, ni ja je još nisam videla kompletnu. Napisao ju je, na osnovu mnogih sati, provedenih uz diktafon, mladi aforističar i književnik Vladimir Dramičanin.

BOOMERANG: Radite kao profesor, podižete troje dece, bavite se voditeljstvom i povrh svega nalazite vremena da odete na odmor, relaksaciju, daleko od gradske vreve i obaveza savremenog čoveka. Kako sve to postižete, šta Vam najteže pada?
Maja: Možda baš rad na televiziji. Nekako je najnezdraviji. Sastanci, sedenje, šminkanje, visoke potpepice, sve je to zlostavljanje tela i duse. Zašto onda sve to činim? Još uvek radim na odgovoru. Mislim da to ima veze sa nekim osećanjem širenja određenih ideja o slobodnom i kreativnom , trajno zdravom čoveku budućnosti, a mediji su ipak najdelotvorniji kad je u pitanju takva edukacija ljudi.

BOOMERANG: Poznato je da živite punim plućima. Hranite se svežim, termički neobrađenim namirnicama. Koji je Vaš savet za sve ljude, prvi korak ka zdravijem životu, čega se prvo treba “otarasiti”?
Maja: Prvo treba preuzeti odgovornost za sopstvene bolesti, sebičluk, zlostavljanje tela i prestati sa zavaravanjem, tipa “Pušim po malo i uzimam zeolit, pa sam zdrav.” Onda kreće odrastanje i uzrastanje. Kad se oslobodite neurotičnog “ali” koje vas blokira, kad kažete mnogo “NE”, otvorićete out za mnogo više “DA”. DA / zdravlju, radosti, energiji, lepoti, pozitivnom, borbenom, slobodnom, kreativnom. Očistiti se od otrova pod jedan – cigarete, kofein, kafa, crni čajevi, čokolade, termički obrađena mrtva hrana, sve to zameniti sa voćem, semenkama, klicama, povrćem. Ostalo će uraditi sam organizam. Znate kako leti Porše kad ide na dobro gorivo!

BOOMERANG: Aktivno koristite društvene mreže. Vaš stav o ubrzanom razvoju tehnologije i još bržem adaptiranju čoveka na istu je?
Maja: To su sve alatke komunikacije, razmene znanja, olovke koje ne služe za igrice, već za razvijanje. Nove tehnologije su fenomenalne kad naučite da ih kreativno upotrebljavate. Pomisao da ljudi mogu da rade na jednom projektu putem skajpa, a da žive u dalekim gradovima, bi rešila mnoge probleme nezaposlenosti. Recimo, internet je sredstvo slobode i znanja, samo treba tu slobodu osvojiti. Sanjam školu u kojoj će prvaci dobiti tablete, biti umreženi i na času, surfovati po internetu, od crtaća do matematike.

BOOMERANG: U regionalni VIP Veliki Brat, ste ušli, prema Vašim rečima, kako biste istražili kuću iznutra. Danas, par meseci nakom završetka istog, sa kime ste u kontaktu od bivših sustanara?
Maja: Samo sa Topicem u živo. Na fejsbuku sa Nevenom i Bobanom. Vendi je pevala pod šatrom na Tresijama, posetila sam je, peške od Baba do Kosmaja, treba mi dva i po sata hoda.

BOOMERANG: Da li ste popili čaj sa Slavkom?
Maja: Ne.

BOOMERANG: Trenutno ste jedna od pet voditeljki emisije TV Prva, “Žene”. Imate li možda u planu realizaciju sopstvenog talk show ( ili nekog drugog ) programa?
 Maja: Da, ali teška vremena su stisla i televizije. Najverovatnije na proleće iduće godine, u okviru “Prve” televizije, popodne sa Majom Volk.

BOOMERANG: Neretko pomenete da se najbolje odmorite u Vašoj vikendici na Kosmaju. Kako tamo Maja Volk provodi dan, puneći baterije, daleko od svega negativnog?
Maja: Ustanem u šest, već u pola sedam moj engleski seter Badi i ja smo na usiljenom marsu kroz šume sa slavujima, idemo preko brda i dolina, 7 do 10 kilometara, usput doručkujem – berem šljive kraj puta, kupine i merkam kukuruz, još treba malo da zri. Kad se vratim, popijem sok od pet, šest vrsta voća i obavezno lista maslačka i koprive. Od deset do jedanaest plivam, malo se osunčam i u podne bežim u hladovinu – tamo radim sa tegovima, vežbe za kičmu, kosmonautske vežbe, vežbe za oči, svakog dana je drukčije. Za ručak, salatni bogati obrok. Popodne malo dremam, malo pišem. Onda opet jedna šetnja od pet kilometara, sok od dinje i lubenice, pogledam par epizoda moje omiljene serije Star trek, i oko deset časova sam gotova. Kad su velike vrućine, gledam da spavam napolju, imam dušek na zemlji i mrežu za komarce zakačenu za drvo. Kad god mogu, stojim bosa na zemlji, travi, radim uzemljavanje, nebeskarenje (gledam u nebo).

BOOMERANG: Vaš neostvaren san? Postoji li takav?
Maja: Ja živim sve svoje snove. San koji polako, u fazama ostvarujem je da napravim eko sistem, eko kuću, sa solarnim grejanjem i strujom, da vozim električni auto, gajim hranu koju jedem.

BOOMERANG: Poslovni planovi od jeseni?
Maja: Tri knjige završavam, novu, “Sirovi Život” ili “Kako početi početak”, dva romana i prevod knjige dr Mendelsona, “Ispovest medicinskog jeretika”. Žene kreću ponovo sredinom septembra. Moja škola zdravlja je već započela, nadam se da će samo rasti, počinjem da predajem od jeseni u Sofiji, rastajem se sa Banja Lukom i Novim Sadom. Akcenat će biti na promociji onoga što rade moje ćerke, da pomognem novom bendu svog sina. Milena je snimila prvi spot i singl “Bol”, pustićemo ga na jesen, Teodora je zagrizla u dizajnerske vode a i završila je svoj prvi roman.

BOOMERANG: Poručite nešto čitaocima BOOMERANG-a, svim ljudima koji vas vole i prate Vaš rad za sam kraj ovog razgovora.
Maja: Manje pametovanja, više rada na osećanjima! Dišite duboko kad god možete, vežbajte kad god imate mali predah. Ne kuvajte, ne zlostavljajte sebe ni druge, pustite sve veze da budu slobodne i budite kreativni – uradite ono što nikada niste.

Razgovarao // Slobodan Živković