četvrtak, 2. studenoga 2017.

nedostatak b12

Nedostaci na biljnoj ishrani? Gvozdje, Vitamin D i B12

Cesto postavljano pitanje u vezi biljne ishrane je nedostatak vitamina B12. Ovo dosta zavisi od osobe do osobe. Neki su u stanju da proizvedu B12, neki nisu zbog svog sistema za varenje tj nedostatka odredjenih bakterija koje ga proizvode (ni biljke ni zivotinje nisu u stanju da samostalno proizvode ovaj vitamin, vec samo mikroorganizmi, odredjene bakterije).. Prirodni izvor je divlje bilje, tj bilje iz prirode koje nije sterilisano kuvanjem, pa sadrzi na sebi neke bakterije koje mozete uneti tim putem i povratiti proizvodnju B12. Medjutim za neke je ovo isto neizvodljivo, pa jedini siguran nacin da proverite je da uradite analizu krvi na B12, i da proverite nivo, ako je sve u redu nema potrebe da brinete, to mozete ponoviti jednom godisnje.. ako ima nedostatka ovog vitamina najlakse resenje je inekcija B12, koja ce povratiti ove nivoe na normalnu vrednost za jako dug period posto se ovaj vitamin skladisti u organizmu i nije neophodan svakodnevni unos. NI JEDNA hrana biljnog porekla ne sadrzi u sebi B12. Tako da ni jedna zaista nije siguran izvor. Jedini razlog zasto meso u sebi sadrzi male kolicine su rezerve koje je zivotinja pravila u toku svog zivota za sebe, pa su preostale u mesu. Medjutim ovo su jako male vrednosti, pa VECINA ljudi, nezavisno od ishrane imaju deficit ovog vitamina. Jedino sto su vegani svesniji toga jer nam uvek to svi napominju, a ne shvataju da verovatno i sami oni imaju deficit ovog vitamina iako jedu meso.. Dakle ukoliko vam je crevna flora ispravna, mozete sami da proizvodite ovaj vitamin. Proverite to analizom krvi. Ako nije, jedna inekcija B12 godisnje i mirni ste. (a isto bi trebalo da rade i svi ostali koji su na "standardnoj" ishrani). Ako jedete dosta zelenisa, narocito divljeg, crevna flora bi trebalo da se stabilizuje i da ponovo sama pocne da proizvodi B12.. Ali to nije "uzimaj ovu biljku i sigurno ces dobiti B12" (kao sto je na primer sa gvozdjem, ostalim vitaminima B kompleksa itd).. da, dobicete B12, ali samo ako se zadesi da su te bakterije bas NA toj biljci koju jedete i ako ih prethodno niste sterilisali kuvanjem (onda nema nista od B12). Dakle ili gomila raznog zelenisa (jer se nikad ne zna gde mogu da budu tacno, mada je veca sansa na divljem) ili po suplemente (hranu obogacenu sa B12 i neke tablete ili inekcije za vecu dozu). Ja licno preferiram ovaj prvi prirodni metod, da li cu imati srece videcemo kad budem uradio analizu krvi sledece godine.. Na kraju ne zelim da ostavim bez saveta i ljude koji jedu meso, izvor B12 na toj ishrani je jetra, tj dzigerica, jer telo zivotinja (kao i nase) skladisti ovaj vitamin u njoj. B12 se inace skladisti u organizmu jako dugo vremena (godinama) pa kad jednom uzmete vecu dozu putem suplemenata/inekcija jako dugo ste mirni sto se tice njega. Najbolje resenje je ipak zdrava crevna flora, koju zapravo imaju ljudi koji se hrane veganski, pa time i vecu sansu da sami mogu da ga proizvode svakodnevno. Ali proverite ovo, dok ne uradite analizu krvi ne mozete biti sigurni, na kojoj god ishrani bili.

Ako planirate prelazak na biljnu ishranu vise bi trebalo da vas brine gvozdje nego B12. Jer je gvozdje neophodno unositi svakodnevno, a mnogi totalno zapostave zelenis i onda imaju veliki deficit gvozdja, sto moze dovesti do malokrvnosti itd.. Deficit B12 se jako lako resava, ali defiicit gvozdja moze biti ozbiljniji problem jer suplementi gvozdja uopste nisu preporucljivi, u svakom slucaju resenje za oba je nekuvani zelenis, idealno pola kila svezeg zelenisa dnevno.

Kad smo vec kod vitamina, takodje bi trebalo da proverite i nivo vitamina D, koji takodje ne postoji u biljnoj hrani, ali nase telo moze da ga proizvodi uz pomoc sunca.. Dakle ako ste se dobro osuncali letos, sjajno, sve su sanse da ce vam zalihe potrajati do proleca. Ali ako niste, verovatno bi trebalo da razmislite o povremenom solarijumu zimi, ili suplementima vitamina D, bar dok opet ne dodje suncano vreme, jer se vitamin D skladisti maksimalno par meseci, ili dok traje ten od suncanja. U principu ovo su tri sastojka koja bi trebalo proveriti periodicno (recimo jednom godisnje): Gvozdje, Vitamin D i B12. Nivo svih ostalih vitamina i minerala ce vam na biljnoj ishrani  uvek biti ne samo na preporucenim kolicinama vec vrlo verovatno i mnogo bolji od toga. Dok ce ljudi na ishrani siromasnoj sa vocem/povrcem imati redovno niske nivoe svih vitamina, ukljucujuci i ova tri. Mnogo je lakse resiti eventualni nedostatak tri vitamina nego opsti nedostatak SVIH vitamina...