petak, 24. studenoga 2017.

sirće (ocat )

SAVJETI - ČAROBNI SIRĆET (OCAT)

Da su naše bake bile pametnije oko čišćenja stana svaki dan se polako uvjeravamo. Prijašnje generacije živjele su skoro bez alergija, a žene kada bi krenule da čiste kuću ne bi trebale navlačiti maske, rukavice.
Već smo prije pisali o čaroliji sode bikarbone, ali ovaj put svakako moramo pohvaliti sirće.
Sirće je namirnica koju najviše vežemo uz pojam jela i uglavnom ga koristimo u pripremi salate.
Međutim on je pravi čarobnjak u našoj kući. Istražujući malo o sirćetu pronašli smo u starim bilježnicama koje se prenose onako s koljena na koljeno da se sirće nekada upotrebljavalo za stvari koje danas u modernom svijetu uopšte ne bismo pomislili. Tako se sirće koristi kao regenerator za kosu.
Uklanja masni talog s korijena kose i obnavlja tjeme. U šalicu vode dodamo pola kašike sirćeta i nekoliko kapi eteričnog ulja. Polijete po kosi, ostavite par minuta, isperete kosu. Miris sirćeta će nestati nakon što osušite kosu.
Problem nastanka mrlja od znojenja je uglavnom noćna mora svakoj ženi. Te mrlje koje ostaju na košuljama i majicama dovodile su nas do ludila. Upravo sirće rješava problem tih mrlja. Prije nego što stavite da se pere takav veš, poprskajte ga sa sirćetom. Nakon pranja mrlje će nestati.
Dobili ste alergiju na omekšivač? Sada muku mučite koji omekšivač da upotrijebite da vam odjeća bude mekanija. Pola šalice alkoholnog sirćeta stavite u bubanj mašine za veš, veš će biti mekan, a boje na odjeći neće izblijediti. Sirćet će ukloniti ostatke deterdženta s odjeće koju perete, ali i na mašini za veš. Preporučena mjera sirćeta kao omekšivača je 3/4 šalice.
Mašinu za suđe očistite tako da rubove oribate četkicom koja je umočena u sirćet, filtere operete tako da ih nakon što ste ih namočili u sirćetu dobro isperete s toplom vodom, na dno mašine stavite pola šalice sirćeta i stavite je na program za pranje lonaca. Ukoliko je mašina jače prljava poslužite se sodom, tako da napravite gustu pastu od sode.
Imate problem s upalom grla tada u čašu s tople vode stavite jednu kašiku jabučnog sirćeta i nekoliko kašika meda da otopina bude ukusna. Sa takvom otopinom grgljajte grlo.
Javi li vam se bol u mišićima nakon vježbanja tada napravite oblog od nekoliko kašika sirćeta i stavite ga na bolna mjesta.
Muči vas gljivična infekcija na stopalima, nožnim prstima tada svaki dan po 30 minuta odmarajte svoja stopala u kupki sirćeta i vode koja je u omjeru 1:5.
Sirćet nam uspješno pomaže i u vrtu. Možemo sa njim poprskati korov, a njegov miris će ubiti vrtne puževe.
Ne želite da vam mačke ulaze u dvorište, kuću, vrt natopite spužvu sa sirćetom i postavite na željena mjesta, više nećete imati problema s neželjenim gostima.
Mrava se možete riješiti tako da poprskate mjesta gdje ih nalazite i tako da natopite spužvu.