srijeda, 8. studenoga 2017.

zahvalnost planeti

Šta da činimo u zahvalnost Planeti?!

Količina onoga što odbacujemo zavisi od toga koliko smo voljni da posvetimo pažnju ponovnoj upotrebi proizvoda, recikliranju plastike, papira, limenki... Ako smo na ovaj način racionalni, doprinećemo opštoj uštedi energije...

Preko toga ćemo uticati da se smanji količina ugljendioksida...

Pogledajte u svoju korpu za otpatke, da li je puna papira? Ako jeste, pomislite koliko bi se recikliranjem istog uštedelo stabala drveća, litara nafte, kilovata energije.

Krenuli ste u kupovinu? Ne zaboravite vašu torbu od tkanine, da ne biste pali u iskušenje da kupite plastičnu kesu koju će vam izvesno ponuditi. A, kad kupujete, birajte proizvode manjeg pakovanja i one koji se mogu ponovo upotrebiti.

Podrazumevamo da ste u kupovinu otišli biciklom ili peške i tako telu priuštili potrebnu dozu dnevne fizičke aktivnosti, a uštedeli gorivo. Ako ste se ipak odlučili za vožnju automobila, postarajte se da svaki put proverite jesu li gume u dobrom stanju, jer dobro napumpana guma štedi gorivo.

Kakvo osvetljenje imate kod kuće? Ne zaboravite da kompaktne fluorescentne sijalice predstavljaju dobro rešenje, bolje od standardnih sijalica. Mada, i one imaju vrlo ozbiljna ograničenja. Prvo, da ne provodite mnogo vremena pod njima, jer štete vidu. Takođe, da postoji rešenje za njihovu evidentnu toksičnost (živa) ako ih bacimo u prirodu.

I razumnija upotreba tople vode je vid štednje. Ne samo da štedite energiju na ovaj način već čuvate i svoje telo. Prisetite se koristi hladnih okrepljujućih kupki koje telu obezbeđuju dobro zdravlje.

Ako volite Planetu na kojoj živite, darujte joj još jedno drvo. Tokom fotosinteze, drveće i ostale biljke uzimaju ugljen-dioksid, a otpuštaju kiseonik.

Na ručku sa prijateljima odaberite vegetarijanske ili veganske obroke, ako ne iz etičkih razloga, onda vođeni činjenicom da je gajenje stoke odgovorno za veće otpuštanje gasova staklene bašte. Vegetarijanska ishrana, takođe, drastično smanjuje potrošnju vode i korišćenje zemljišta u poljoprivredi, a povoljno utiče i na biološku raznolikost.

Konačno, moderno društvo opstaje na gotovo neobuzdanom
konzumerizmu, koji pritom utiče i na klimatske promene, zato se oduprite ovom trendu i živite jednostavnije, uz manje opterećenja, a više razmene ljubavi!