petak, 24. studenoga 2017.

konoplja

KONOPLJA - biljka budućnosti

Više od 5.000 godina upotrebljava se u medicinske svrhe, ali nažalost, završila je u senci svoje buntovničke strane zvane marihuana. Seme ove biljke jača obrambeni sistem organizma, smanjuje holesterol i štiti krvne sudove
Konoplja se smatra prvom biljkom koju je čovek zasadio, a u Kini je korišćena pre najmanje 10.000 godina. Može se koristiti kao hrana, lek, energent... Međutim, treba napraviti razliku između indijske konoplje koja sadrži visok nivo psihoaktivne supstance THC (delta - 9 - tetrahidrokanabinol) koja izaziva halucinacije i industrijske konoplje koja ima skoro neograničenu primenu u svakodnevnom životu i možemo je koristiti bez straha da će uticati na našu psihu.

KAO HRANA I LEK
Konopljino seme izuzetno je hranljivo. Upotrebljava se sirovo, prženo ili u obliku ulja. Bogat je izvor svih dvadeset aminokiselina, uključujući i devet esencijalnih koje telo ne može da proizvede. Sadrži vitamine A, B1, B2, B3, B6, C, D i E. Ima savršen odnos omega 6 i omega 3 kiselina koje štite od kardiovaskularnih bolesti. Konopljino seme najbogatiji je poznati izvor polinezasićenih esencijalnih masnih kiselina. Poseduje visok nivo fitonutrijenata koji štite imunitet, krvne sudove i mnoge organe. Veoma je lako svarljivo i ne uzrokuje nadutost i gasove. Konopljino ulje je orašastog ukusa i zelene boje. Nije ga preporučljivo koristiti za prženje jer se uništavaju vredni sastojci. Njegovo konzumiranje pomaže u sprečavanju visokog holesterola i pritiska, povećava izdržljivost, vitalizuje, ubrzava zaceljivanje povreda, smanjuje upale, pomaže zadržavanju vode u organizmu, poboljšava imunološke funkcije, smanjuje bol i oticanje kod artritisa, ublažava PMS, leči bakterijske infekcije i jača funkcije mozga. Zbog svojih svojstava, konopljino ulje savršeno je za negu kože i kose.

KLIJANJE SEMENA
Posao oko klijanja semena jednostavan je, ne zahteva mnogo vremena, a redovnim konzumiranjem klica osetićete blagotvorno dejstvo na organizam. Klice su prava mala apoteka jer sadrže vitalne minerale u čistom, prirodnom obliku, kakav nam jedino i odgovara. Zapravo, sadržaj vitamina u biljci najveći je za vreme klijanja. Osim toga, seme poseduje enzime koji tokom klijanja razlažu belančevine, ugljene hidrate i masti na sastojke koje organizam mnogo lakše prerađuje.