srijeda, 8. studenoga 2017.

zdravo za djecu

Odviknite djecu od nezdrave hrane !

Djeca uglavnom obožavaju grickalice i čokoladu, a groze se povrća. Roditelji zbog toga moraju da pribjegnu posebnom lukavstvu i da svojim mališanima obezbede ishranu koja će im obezbijediti zdravo odrastanje, a nikako da ih ne prepuste brzoj hrani i kalorijama jer to može prouzrokovati izrazito teške zdravstvene posledice po njih.

Primamljivo povrće

Dijete treba da poveže dvije stvari: jedenje povrća sa nekom karakteristikom koju to povrće posjeduje ili obezbjeđuje ogranizmu. Možete da poistovjetite i neki lik iz crtaća sa određenim povrćem, na primer Mornar Popaj i spanać, Duško Dugouško i šargarepa. Za povrće koje se može jesti u svježem stanju dovoljno je da ga dobro operete i ako je potrebno, ogulite. Povrće koje se kuva skuvajte tako da se ne prekuva, jer će djeca da povežu lošu pripremu s tim povrćem. Veoma je bitno da hrana izgleda primamljivo, posebno za probirljivu djecu, pa tako možete da je rasporedite na interesantan način ili možda napravite neku figuricu. Primjećeno je da djeca vole šarenilo boja, pa kombinujte povrće na ovakav način.

Ukusne alternative

Čokolada je najpopularnija poslastica, ali skromna u pogledu nutritivne vrijednosti. Zato ako je već vole, ponudite im crnu čokoladu koja je manje slatka od mliječne i sadrži veći procenat kakaoa, što je čini vrednijom u pogledu minerala.

Gazirana pića su veoma popularna, ali sadrže puno šećera, stoga i kalorija i imaju veliki uticaj na gojaznost kod dece. Gusti sokovi su bolje rješenje, ali samo ako su u potpunosti voćni. Najbolje i najzdravije rješenje je praviti svježe sokiće od svježeg i smrznutog voća u sokovniku. Ako dijete voli vesele mjehuriće, ponudite mu mineralnu vodu ili im voćni sok razrijedite mineralnom vodom.

Tjesteninu od bijelog brašna zamijenite integralnom, koja je bogatija vitaminima i mineralima i lakša za varenje. Kada su grickalice u pitanju, ponudite djetetu brusketi umjesto čipsa. A još bolje rješenje jesu kokice koje ćete sami napraviti jer u njima nema začina koji u sebi sadrže pojačivač ukusa. Pored toga, dobro je uvesti i suvopečeni kikiriki, lješnike i bademe, ali u manjoj količini jer su veoma kalorični. Od slatkih grickalica probajte suvo voće.