Zeleni sokovi za detoksikaciju i zdravlje
Zeleni sokovi su napici od zelenog lisnatog povrća (špinat, blitva, kelj…) ili bilja (motovilac, bosiljak, lišće maslačka, mente…) i voća (najčešće se kao baza za napitak koriste banane). Ovi sokovi postali su planetarno popularni nakon objavljivanja knjige Viktorije Boutenko „Zeleno za zdravlje“.
Za izradu ovih sokova potreban vam je blender, zeleno lisnato povrće (koje je jeftino i može se tokom cijele godine naći na lokalnim tržnicama), banane i vrlo malo vremena.
Po želji, u ove sokove mogu se dodavati začini, prirodni zaslađivači… Okus i izgled ovog napitaka (poznat kao „zeleni smoothie“) ovise samo o vašoj mašti, budući da sami možete kombinirati namirnice, zelenje, začine (cimet, mušantni oraščić, đumbir u prahu…) i voće, po svojim željama.
U sok se mogu dodati i takozvane supernamirnice (prah macca-e, sirovi kakao, spirulina, acai-bobice, goji-bobice…).
Zeleni sokovi doprinose dobrom zdravlju na mnogobrojne načine:
-Zeleni sokovi su alkalni po sastavu i superbogati klorofilom, koji oksigenizira krv.
-Pomažu izlučivanju otrova iz organizma, te pročišćavaju probavni sistem i krv.
-Zeleni sokovi bogati su fitonutrijentima-supstancama koje pomažu u izgradnji željeza u krvi.
-Zeleni sokovi pomažu radu crijeva, budući da sadrže mnogo vlakana koji su neophodni za dobru probavu.
-Zeleni sokovi sadrže obilje vitamina i minerala, koji se vrlo lako apsorbuju u probavnom sistemu, budući da su sve namirnice - usitnjene, pa se njihovo probavljanje odvija brzo.