Šta se dešava u vašem telu kada prestanete da jedete meso?
Ljudi se sve češće okreću ishrani na biljnoj bazi iz mnogo razloga.
Oni žele da izgube težinu, osećaju više energije, smanje rizik od dobijanja srčanih bolesti itd. Ako ste se ikada zapitali da li je OK da prestanete da jedete meso i fokusirate se na ishranu na bazi biljaka, mi kazemo: “Samo napred!”
Evo šta će se desiti u vašem telu ako prestanete da jedete meso i počnete da jedete samo biljke:
1. Smanjićete upalu u vašem telu
Ako jedete meso, sir i puno prerađene hrane, možete imati povišene nivoe upale u vašem telu. Da li ste znali da je hronična upala povezana sa srčanim napadima, moždanim udarima, aterosklerozom, autoimunim bolestima i dijabetesom. Studija je pokazala da će ljudi koji započinju ishranu na biljnoj bazi i drže se tog načina ishrane drastično smanjiti nivo CRP, C-reaktivnih proteina koji su pokazatelji upale u telu.
2. Smanjićete nivo holesterola
Povećani holesterol može dovesti do moždanog udara i srčanih oboljenja. Meso je bogato zasićenim mastma, što povećava nivo holesterola u krvi. Mnoge studije pokazuju da kada ljudi jedu samo biljke njihov holesterol u krvi se smanjuje do 35%. Ishrana zasnovana na biljkama će smanjiti nivo holesterola u krvi, jer sadrže male količine zasićenih masti i sadrže nula holesterola. Još jedna dobra stvar u vezi ishrane na biljnoj bazi je da su bogate vlaknima, a vlakna smanjuju visoke nivoe holesterola.
3. Vi ćete smanjiti šanse za dobijanje dijabetesa tipa 2
To je dokazana činjenica da konzumiranje crvenog mesa može povećati rizik od dobijanja dijabetesa tipa 2. Ljudi koji stalno jedu meso imaju dvostruke šanse da obole od dijabetesa nego vegani. Ako jedete meso jednom nedeljno vi ćete povećati svoje šanse za dobijanje dijabetesa za 74%. Sigurno se pitate: zašto bi meso bilo uzrok dijabetesa tipa 2? Pa razlog je zato što životinjska mast, nitrati u konzervansu i gvožđe životinjskog porekla koji se nalaze u mesu oštećuju ćelije pankreasa, izazivaju upalu i remete vaše funkcije insulina.
4. Imaćete zdravija creva
Mikrobiomi su kolektivni naziv svih mikroorganizama koji žive u našim telima. Ovi mikroorganizmi su ključ za dobro zdravlje. Oni pomažu u procesu varenja hrane, treniraju imuni sistem, proizvode kritične hranljive materije, drže tkivo creva zdravim i štite nas od dobijanja raka. Jedna studija je pokazala da mikroorganizmi takođe imaju ulogu kod dijabetesa, gojaznosti, inflamatorne bolesti creva, bolesti jetre i autoimunih bolesti. Biljna ishrana može da pomogne da imate zdravija creva. Vlakna koja se nalaze u biljkama će promovisati rast zdravih bakterija koje se nalaze u našem stomaku, očistiti će vaše krvne sudove i smanjuju rizik od dobijanja srčanog udara.
5. Dobićete pravu količinu i pravi tip proteina
Ako jedete meso, vi ste verovatno dobili više od 1,5 puta optimalne količine proteina nego što je potrebno. Ovaj višak protein se skladišti kao masti i izaziva povećanje težine, dijabetesa, upale, bolesti srca i raka. Proteini koji se nalaze u hrani biljnog porekla su dobri proteini koji nas štite od hroničnih bolesti. Ako ste na ishrani biljnog porekla, nema potrebe da pratite unos proteina ili koristite proteinske suplementei, jer će vaše telo dobiti sve zdrave proteine koji su mu potrebni.
Dr Dragana Cvejić