petak, 2. kolovoza 2019.

eterična ulja

Eterična ulja su esencije raznih ljekovitih biljaka. Visoko su koncetrirana, pa se koriste u razblaženom obliku i u vrlo malim količinama.

Blagodati korištenja eteričnih ulja su beskrajne – ona smiruju, opuštaju, energiziraju, djeluju kao afrodizijak... Eterična ulja se ili apsorbiraju u kožu ili inhaliraju, ali se nikad ne smiju uzimati oralno. Evo nekoliko načina kako ih možete najbolje iskoristiti:

U kupki: Pridržavajte se uputa na bočici eteričnog ulja, ali općenito se ne preporuča više od 10 kapi esencijalnog ulja na 20 ml ulja ili pjene za kupku u, naravno, punu kadu.

U losionu za tijelo: Oko 5 kapi eteričnog ulja pomiješajte s 10 ml neutralnog losiona za tijelo.

U kremi za lice: Dodajte dvije kapi eteričnog ulja u 4 ml neutralne kreme ili losiona za lice.

Kao ulje za masažu: Desetak kapi eteričnog ulja pomiješajte sa 30 ml ulja za masažu.

Za osvježavanje prostora: Pomiješajte četiri kapi eteričnog ulja s malo vode i položite na keramičku lampicu ispod koje ste zapalili svijeću. Također možete dodati dvije kapljice eteričnog ulja u plastičnu bocu sa 150 ml vode. Ovako pripremljeno koristite umjesto uobičajenih osvježivača zraka.

Što eterična ulja čine za vaš duh i tijelo?
Kamilica umiruje i opušta. Potiče san i štiti kožu protiv slobodnih radikala koji uzrokuju starenje.Koristite za kupku, kao ulje za masažu ili pomiješajte sa proizvodima za kosu i njegu kože.

Bosiljak razbuđuje i energizira, te podiže koncentraciju i daje entuzijazam. Koristite u kupki ili kao ulje za masažu.

Eukaliptus je antiseptik i pomaže kod respiratornih problema prilikom prehlade. Olakšava bol kod rana i ozljeda. Koristite u kupki, kao ulje za masažu, osvježivač zraka ili pomiješajte s kremom za ruke.

Lavanda također djeluje antiseptički, umiruje i ima ljekovita svojstva. Na kožu se može nanositi i u nerazrijeđenom obliku. Korsiti se za liječenje opekotina, ugriza i ožiljaka. Nekoliko kapi lavande dodajte u kupku, ulje za masažu, ili pomiješajte s proizvodima za njegu tijela.

Limun liječi, osvježava i potiče dobro raspoloženje. Dodajte nekoliko kapi u kupku, ulje za masažu ili pomiješajte s proizvodima za njegu tijela.

Naranča smiruje i jača kosu. Također ima pozitivan učinak na osobe u depresivnom stanju. Koristite u kupki, kao ulje za masažu ili pomiješajte s proizvodima za njegu tijela.

Pepermint djeluje antiseptički i stimulirajuće, te olakšava bol. Umiješajte nekoliko kapi u kupku ili ulje za masažu.

Sandalovina je antiseptik, vraća ravnotežu duha i tijela i djeluje kao afrodizijak. Pomaže kod kašlja i upale grla. Dodajte nekoliko kapi u kupku, ulje za masažu i parfeme.

Mali savjeti za pravilnu i sigurnu upotrebu eteričnih ulja
Eterična ulja čuvajte u tamnim bočicama i na hladnom mjestu - svjetlo, toplina i vlaga ih oštećuju.
Eterična ulja se ne smiju uzimati oralno, jesti ili piti. Uz iznimku lavande, sva ostala eterična ulja trebaju se razblažiti prije nanošenja.
Ukoliko dođe do kontakta ulja s očima, isperite blagim proizvodom za čišćenje lica i potražite liječnički savjet.
Eterična ulja povećavaju reakciju kože na sunce. Stoga ih nemojte nanositi neposredno prije sunčanja, jer je tada veća opasnost od opeklina.
U slučaju iritacije kože, prestanite koristiti eterično ulje.
Trudnice se, prije korištenja eteričnih ulja trebaju posavjetovati s liječnikom.