subota, 3. kolovoza 2019.

kalijum

Namirnice bogate kalijem – gdje ima najviše kalija, višak kalija i kalij suplement

Kalij je važan element za pravilan rad našeg organizma. Nalazi se u svakoj stanici i sudjeluje u radu srca, mišića i prijenosa živčanih signala. Nedostatak kalija ili hipokalemija može uzrokovati zdravstvene probleme pa je potrebno naći kalij u hrani i tako ga nadoknaditi. Namirnice bogate kalijem su određeno voće, povrće, mliječni proizvodi i meso.

U nastavku članka saznajte gdje ima najviše kalija, koje su namirnice bogate i siromašne kalijem te gdje kupiti kalij u tabletama.

Pad kalija – simptomi

Kalij je jako važan element za pravilno funkcioniranje našeg organizma. Odgovoran je za:

regulaciju krvnog tlaka,
prijenos živčanih signala,
pravilan rad srčanog mišića,
reguliranje ravnoteže tjelesnih tekućina.
Dr. med. Lawrence Appel s John Hopkins medicinskog instituta ističe: “Visoki krvni tlak se može sniziti konzumiranjem kalija u hrani, a upravo je visok krvni tlak uzrok mnogih srčanih bolesti među kojima je i srčani udar”.

Zbog svih procesa u kojima kalij sudjeluje, možemo primijetiti da je dovoljna koncentracija ovog minerala u tijelu iznimno bitna. Ipak, deficit kalija u tijelu je rijedak. Moguć je u dugim periodima povraćanja ili dijareje, kada se minerali ubrzano gube iz tijela. Neuravnotežena prehrana također može dovesti do gubitka kalija iz tijela.

Uzroci gubitka kalija iz tijela su i:

lijekovi poput diuretika,
korištenje laksativa,
kronične bolesti bubrega,
poremećaji prehrane,
operativni zahvati.

Dr. med. Josh Axe navodi koji su simptomi nedostatka kalija ilihipokalemije u tijelu

grčenje mišića,
nemogućnost pokretanja mišića,
grčevi u trbuhu,
nadutost,
nepravilan rad srca,
učestalo mokrenje,
niski krvni tlak,
depresija, anksioznost ili zbunjenost.
Simptomi mogu biti blagi i skoro neprimjetni. S vremenom se mogu pogoršati i rezultirati većim problemima ili razvojem bolesti. Simptomi će se često javiti u kombinaciji, a čim ih zamijetite obratite se liječniku.

“Tipična zapadnjačka prehrana često rezultira nedostatkom minerala u tijelu, kao što je i kalij. Istraživanja su pokazala da samo 3% Amerikanaca zadovoljava osnovne dnevne potrebe unosa kalija”, ističu znanstvenici s Odjela za nutricionizam Purdue sveučilišta.

Razina kalija u organizmu će se utvrditi krvnim pretragama ilielektrokardiogramom. Pregledom srčanih otkucaja elektrokardiogramom će se utvrditi postoje li nepravilnosti za koje je odgovorna hipokalemija.

Koliko kalija dnevno? Za pravilno funkcioniranje organizma je potrebno unijeti od 4 do 5 grama kalija. Većinom se to prehranom i unese, a može se nadoknaditi i suplementima. Tablete ili kapsule imaju smanjeni udio kalija zato što ga se redovno unosi prehranom.

Važno je pridržavati se preporučenih dnevnih doza da ne bi došlo donuspojava viška kalija u tijelu.

Gdje ima najviše kalija?

Namirnica s puno kalija ima na svakom koraku te ga nije teško dovoljno unositi samo putem prehrane. Kako biste spriječili gubitak kalija iz organizma, jedite namirnice bogate kalijem. To su:

banane – jedna banana srednje veličine ima oko 400 miligrama kalija,
krumpiri – jedan krumpir srednje veličine s korom ima oko 600 miligrama kalija,
nemasni jogurt – jedna čaša jogurta ima oko 580 miligrama kalija,
mlijeko – čaša nemasnog mlijeka ima oko 350 miligrama kalija,
bijeli grah – šalica graha ima oko 580 miligrama kalija,
špinat – šalica kuhanog špinata sadrži 839 miligrama kalija,
leća – pola šalice kuhane leće ima oko 370 miligrama kalija,
grožđice – četvrtina šalice grožđica ima 250 miligrama kalija,
dinja – šalica dinje ima oko 430 miligrama kalija,
brokula- šalica kuhane brokule ima oko 460 miligrama kalija.

Kalij u mesu i ribi:

piletina – 85 grama pilećih prsa ima oko 218 miligrama kalija,
svinjska pisanica – 85 grama kuhane pisanice ima oko 382 miligrama kalija,
tuna – 85 grama konzervirane tune ima oko 200 miligrama kalija,
losos – 85 grama lososa ima oko 326 miligrama kalija.
Namirnica bogatih kalijem je puno i mogu se iskombinirati na ukusan i zdrav način. Voće i povrće nastojte pripremati bez guljenja kore jer se i u njoj nalazi mnogo važnih minerala.

S ovim namirnicama nemojte pretjerivati, posebno onim koje imaju dosta kalija u sebi. Pokušajte ostati unutar preporučene dnevne doze unosa kalija.

Namirnice siromašne kalijem

Višak kalija u organizmu može uzrokovati niz problema, počevši od srca i bubrega. Ako patite od bolesti srca ili bubrega, liječnik Vas je vjerojatno već stavio na dijetu s niskim udjelom kalija. Važno je izbjegavati višak kalija u organizmu jer to može izazvati srčani udar ili zastoj rada srca.

Zbog toga trebate tražiti namirnice bez kalija ili s nižim udjelom kalija. Također je važno da izbjegavate hranu bogatu kalijem.

Hrana s najmanje kalija je:

voće – jabuke, grožđe, mandarine, breskve, ananas, šljive, kruške, borovnice, lubenica, jagode i maline,
povrće – brokula, kupus, mrkve, kelj, celer, patlidžan, salata, luk, grašak, paprike, tikvice, šparoge, krastavac i kukuruz,
tjestenina,
kruh – koji nije od punog zrna,
riža,
kava,
čaj.

Ako niste sigurni kakva je dijeta najbolja za Vas, obratite se svom liječniku ili nutricionistu. Višak kalija u tijelu ili hiperkalemiju ćete primijetiti prema sljedećim simptomima:

umoru,
osjećaj trnjenja,
iritaciji želuca,
mučnini i povraćanju,
problemima s disanjem,
boli u prsima,
nepravilnim otkucajima srca.
Namirnice bogate kalijem i natrijem

Natrij je još jedan mineral koji uz kalij sudjeluje u prijenosu živčanih signala, regulaciji ravnoteže tjelesnih tekućina te kontrakciji mišića. Nedostatak natrija u tijelu može izazvati poremećaje tih funkcija kao i nizak tlak. Natrij s klorom tvori sol natrijev klorid, a manjak soli snižava krvni tlak.

S natrijem trebate biti oprezni, jer višak soli uzrokuje visoki krvni tlak te probleme sa srcem i krvnim žilama. Dnevno bi trebalo unijeti manje od 1500 miligrama soli, dok mnogi ljudi unose puno više. Natrij se iz tijela može izgubiti kao i kalij, dugim periodima povraćanja, proljeva i drugih bolesti.

Namirnice bogate natrijem i kalijem su:

mlijeko – čaša mlijeka sadrži 107 miligrama kalija i oko 360 miligrama kalija,
špinat – čaša kuhanog špinata sadrži 126 miligrama natrija i oko 840 miligrama kalija,
losos – 85 grama kuhanog lososa sadrži oko 50 miligrama natrija i 370 miligrama kalija,
brokule- jedna čaša kuhanih brokula sadrži oko 60 miligrama natrija i 460 miligrama kalija,
jogurt – jedna čaša običnog jogurta sadrži 172 miligrama natrija i 531 miligram natrija,
kelj – jedna čaša kuhanog kelja sadrži 30 miligrama natrija i oko 300 miligrama kalija.
Osim ovih namirnica, možete pripremiti neko povrće koje ima visoku koncentraciju kalija u sebi te ga dobro posoliti. Tako na primjer možete pripremiti kuhani ili pečeni krumpir u kori te ga posoliti.