četvrtak, 1. kolovoza 2019.

podignute noge

Šta se dešava ako redovno ležite sa podignutim nogama? 7 prijatnih posledica

Ova vježba se može raditi danju i noću u bilo kom trenutku kada želite da se opustite ili oslobodite umora, a prije spavanja lakše je zaspati.

Zašto treba da podignete noge uza zid? Ispostavilo se da zahvaljujući ovoj navici možete značajno obnoviti svoje tijelo i osloboditi se mnogih bolesti. Poza, koju ljubitelji joge koriste godinama, privukla je veliku pažnju zbog brojnih prednosti. Pri tome, ne morate da pohađate specijalne časove da biste izvršili vežbu. Jedna od najjednostavnijih poza ne zahteva gipkost ili snagu.

Promjene koje ćete primijetiti nakon svakodnevnog upražnjavanja su zaista nevjerovatne. Sve što vam treba je zid.

Ova vježba se može raditi danju i noću u bilo kom trenutku kada želite da se opustite ili oslobodite umora, a prije spavanja lakše je zaspati.

Da biste izvršili vježbu, morate da legnete što je moguće bliže zidu, nalazeći se na ravnoj površini kreveta ili tepiha na podu tako da se osjećate udobno.

Podignite noge i postavite ih što bliže zidu tako da budu pod uglom od 90 stepeni. Koljena treba da budu ravna a glava treba da bude na podu ili na krevetu.
Ramena i kukovi su na istom nivou. Ramena opuste, ne pritiskajte ih ka ušima,  ruke treba da slobodno leže sa strane sa dlanovima gore ili dolje.
Ako osjetite napetost u vratu, stavite valjak od peškira ili mali jastuk ispod glave. Takođe, mnogi stavljaju jastuk ili valjak ispod donjeg dijela leđa ili zadnjice. Pronađite najpogodniji položaj za vas.
Opustite se. Samo lezite i duboko dišite, razvlačeći udah i izdah. Možete provjeriti da li ima bilo kakvih napora u tijelu i otpustiti se. Osjetite kako vam težina stopala pada.
Ostanite u tom položaju 5 do 20 minuta po sopstvenom nahođenju.
Da biste izašli iz tog položaja, savijte koljena na grudi, okrenite se na desnu stranu i legnite, nekoliko puta duboko udahnite. Odgurnite se nogama i rukama, ustanite, ili ako to radite prije spavanja, samo pođite u krevet.

 ​Kao što je pomenuto, ovaj položaj ima pozitivan terapeutski efekat.

7 razloga zašto je ležanje sa nogama na zidu korisno

1. Poboljšava varenje

​2. Smanjuje otok

3. Smanjuje umor i težinu nogu

4. Poboljšava cirkulaciju krvi

​5. Smiruje nervni sistem

6. Smanjuje bol u leđima

7. Uklanja stres i zabrinutost

Prevela: Beba Muratović - bebamur.com ​​​​​​​ ​