utorak, 27. kolovoza 2019.

suvi post

SUVI POST-DREVNI LEK ZA SVE BOLESTI

Medicina koja se bavi telom, nikada nas ne oslobodi oboljenja čiji se stvarni uzrok ne nalazi u našem fizičkom telu, već u našim spoljašnim manifestacijama (svesti). Gladovanje se pokazalo kao pogodno sredstvo pomoću kojega možemo samostalno da upravljamo patologijom svesti i njenim posledicama u fizičkom telu. Ako želimo da se izlečimo od svih oboljenja treba da se menjamo kao ličnosti.

Suvi post je apsolutni, pravi post, u kome se apstinira od hrane i vode. Postoje dve vrste suvog posta: totalni i delimični. Tokom totalnog suvog posta ne dozvoljava se da voda dodirne bilo koji deo tela, tako da nema pranja suđa, nema pranja zuba itd. Dok je tokom delimičnog suvog posta dozvoljen kontakt sa vodom. Kada se praktikuje suvi post, pore na koži stiču veći kapacitet za apsorciju vode kroz kožu iz vazduha. To je i razlog što se preporučuje da se suvi post radi negde u prirodi, gde je vazduh čist. Idealno bi bilo, kada bi mogli da spavate napolju dok traje suvi post.
Suvi post je stara praksa, o čemu nam svedoči i Biblija. Izlazak 34:28; Ponovljeni zakoni 9:18; Ezra 10:6 ( Knjiga Jezdrina); Esther 4:16 ( Knjiga o Jestiri); Jonah 3:7-10 (Knjiga proroka Jone), apostol Pavle (Dela apostolska 9:9 ), Isus Hrist Matej 4:2.
Postoje izvesna stanja za koja je post kontraindikovan: aritmija srca, neuhranjenost, trudnoća, laktacija, poslednji stadijumi kancera( kad je telo preslabo za post).

Da bi se ostvarili trajni isceliteljski rezultati suvog posta, osoba mora da prođe dve acidozne krize. Prva je između 3-5. dana, a druga između 9-11 dana. Suvi post duži od 5 dana NIKADA ne radite bez nadzora doktora.

Kaže se da svaki dan suvog posta važi kao tri dana posta na vodi. Tako da postižete mnogo više za kraće vreme. Takođe, gubi se manje mišićne mase, i više masti tokom suvog posta, nego što možete izgubiti tokom posta na vodi, i vreme oporavka je brže. U svakom slučaju osoba bi trebalo da planira period oporavka u duplo dužem vremenu od vremena suvog posta. Npr. ako postite 7 dana suvog posta, trebalo bi da planirate 2 nedelje perioda oporavka.

I kako izlazite iz posta je izuzetno važno, jer ako to uradite pogrešno-možete definitivno naškoditi sebi(pouzrokovati teške komplikacije, kao što su na primer vezana creva ili smrt-ako biste hteli da pojedete vaš uobičajeni obrok posle višednevnog vodenog, ili posle suvog gladovanja od više tri dana). Dakle, prvo se pije voda( minimalno 12 sati), i to veoma polako, držeći svaku kap vode u ustima što duže. Tek nakon toga možete početi da ponovo unosite hranu i druge tečnosti. Ako ste postili duže od tri dana ne preporučuje se da započnete period obnove ishranom tvrdom hranom. Dakle, samo je dopuštena kašasta i meka, lagana hrana, a najbolje sveže isceđeni sokovi, i blendirana hrana.