četvrtak, 29. kolovoza 2019.

sredstvo za čišćenje

Kako napraviti prirodno univerzalno sredstvo za čišćenje

Ljeto dolazi svom kraju, većina nas se vratila s godišnjih odmora osvježena, puna energije i spremna za nove početke. S novim planovima i koracima, prirodno dolazi i želja za pospremanjem i čišćenjem. Kako bi maksimalno uživali u tome imam za vas jedan jednostavan DIY za prirodno univerzalno sredstvo za čišćenje od samo dva sastojka – ocat i lavanda. Pa krenimo!

Ocat

Siguran je za korištenje na raznim materijalima osim na granitu i mramoru gdje se mora koristiti razrijeđena otopina. Ocat djeluje protugljivično i antibakterijski i to je zapravo sve što vam i treba za čišćenje. Najbolji je za čišćenje prozora i ogledala, jer neće ostaviti iza sebe one kapljice vode, odnosno kamenca, jer ga ocat razgradi.

Lavanda

Lavanda se koristi također zbog svog antibakterijskog djelovanja i to ne samo kod čišćenja doma, već i u kozmetičkoj industriji. Osim tog svojstva, ona će octu predati svoj divan miris koji smiruje i osvježava. Lavanda ima visok udio kamfora koji tjera kukce tako da s njim slobodno osvježite ormare, kauče i tepihe.

Prirodno univerzalno sredstvo za čišćenje

Ovako pripremite svoje prirodno univerzalno sredstvo za čišćenje

Potrebno vam je:
– staklenka koja se može hermetički zatvoriti
– sušeni cvjetovi lavande
– ocat

1. Neovisno o dimenziji staklenke neka sušeni cvjetovi budu u omjeru 1:4 s octom
2. Pospite cvjetove na dno staklenke i napunite je octom
3. Dobro je zatvorite i odložite na sunčanom mjestu oko 10 dana
4. Procijedite ocat i dobiven koncentrat spremite nazad u istu staklenku

Prirodno univerzalno sredstvo za čišćenje

Ono što ste dobili naziva se koncentratom i potrebno ga je razrijediti tako da na jednu mjericu koncentrata idu minimalno dvije mjerice vode. Ako mislite da sredstvo nećete brzo potrošiti, koristite destiliranu vodu, a ako ga brzo trošite ulijte običnu vodu.

Ovo sredstvo slobodno dajte i u male ručice kako bi vam pomogle u čišćenju, jer su svi sastojci prirodni.

Ivana Karmišević